Articol scris de Angelica Georgiana Alecu- Junior Editor News Diaspora

Ne-am obișnuit să spunem „Nu putem!”, „Nu știm!”, „Nu avem!” , când, de fapt, adevărul este că “nu vrem”. Românii și-au împământenit în conștiință un soi de jemanfișism care nu face altceva decât să ascundă în spatele său eșecul general. Am ajuns să ne asumăm înfrângerile chiar înainte de a concura, pentru că am făcut din subapreciere un sport național. Însă, e nedrept, mai ales față de persoanele care ne arată că „se poate și la noi”.
De pildă, cercetarea, un domeniu considerat de mulți ca fiind pe moarte, reușește să ne surprindă de fiecare dată plăcut. Chiar zilele acestea, în perioada 1-4 septembrie 2015, s-a desfășurat în România cea de-a XI-a ediție a Conferinței Internaționale de Micro- Nano-Fotonică ROMOPTO, ce are loc odată la trei ani, cu o importantă reprezentare științifică de nivel mondial. Prezidată de acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, conferința a oferit un bun prilej experților în domeniul opticii și laserilor de a discuta despre cele mai recente rezultate, a dezvolta schimburi interdisciplinare și a evalua perspectivele de aplicații. Printre temele abordate se numără laserii și sursele de radiații, nanofotonica și optica cuantică, optică non-lineară, biofotonica, optoelectronica și altele.
Conform comunicatului de presă dat de Academia Română, actuala ediție a fost onorată de prezența prof. Ștefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, membru de onoare al Academiei Române, prof. Anton Zeilinger, Universitatea din Viena, membru al Academiei de Științe a Austriei, prof. Mordechai Segev, Technion — Institute of Technology din Israel, prof. Christos Flytzanis, Universitatea Pierre și Marie Currie din Pariș, prof. Govind P. Agrawal, Universitatea Rochester din New York, precum și a prof. Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP Măgurele.
Luând în considerare că anul 2015 a fost desemnat de UNESCO Anul internațional al Luminii, președintele Academiei Române a comemorat în discursul de deschidere realizările notabile din lumea fizicii ce aparțin unor nume precum Maxwel, ori Einstein. Acesta, însă, nu a uitat să menționeze contribuțiile țării noastre în acest domeniu, amintind de laserul de la Magurele din cadrul Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor.
Tot cu această ocazie, fiind prezent la festivitatea de deschidere, președintele Klaus Iohannis a declarat „Cercetarea și educația sunt șansa pe care România o are, șansa unui viitor pe care nu avem voie să-l ratăm. România puternică nu poate fi decât bazată pe cunoaștere, iar prosperitatea și progresul societății vin împreună” subliniind și faptul că „România nu poate rămâne pe ultimul loc în Europa în domeniul activității de cercetare și inovare”.
Așadar, România se prezintă în condițiile de față drept o țară mică, dar cu idealuri mărețe. O exagerare a realizărilor țării ar fi inutilă sau poate chiar dăunătoare, pentru că realitatea în care trăim ar rămâne aceeași, dar nici inducerea ideii de lipsă de valori în mentalul colectiv nu ne ajută prea tare, nu credeți?
Sursa foto cover: www.a1.a4w.ro