EUObserver: Ponta cere UE ca România să adere la Schengen în schimbul primirii de azilanţi

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second
Sursa: www.eclujeanul.ro
Sursa: www.eclujeanul.ro

România şi Ciprul cer Uniunii Europene concesii în schimbul primirii unui număr de azilanţi, scrie site-ul EUObserver marţi, interpretând o declaraţie a premierului român Victor Ponta în sensul că Bucureştiul nu va primi azilanţi dacă României nu i se permite să adere la zona Schengen.

Solidaritate înseamnă atât drepturi, cât şi obligaţii, aşa că, dacă vor să avem aceleaşi obligaţii, trebuie să ne dea aceleaşi drepturi”, a declarat el.

România şi Bulgaria speră să adere la zona de liberă circulaţie încă din 2011, după ce au aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2007. Însă corupţia şi statul de drept au blocat procesul, scrie EUObsever.

Germania s-a opus aderării, în pofida susţinerii aderării României la Schengen atât de către Comisia Europeană (CE), cât şi de către Parlamentul European (PE).

Toate statele membre, cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei, României şi Croaţiei fac parte din Schengen. Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein, care nu sunt membre UE, fac, de asemenea, parte din Schengen.

Ultimul plan de distribuire a migranţilor, care urmează să fie prezentat săptămâna aceasta, cere României să acccepte 4.600 de azilanţi. Însă România afirmă că numărul este prea mare şi că va accepta doar 1.785 de persoane.

Preşedintele român Klaus Iohannis, care i-a cerut în vară lui Ponta să demisioneze din cauza unor acuzaţii de corpţie, se opune, la rândul său, cotelor obligatorii de distribuire. „Putem să tratăm această problemă cu calm şi responsabilitate şi să înţelegem ţările care au un număr mare de refugiaţi. Eu nu cred că (nişte) cote obligatorii sunt soluţia”, a spus el.

– Doar creştini

Ciprul, la rândul său, afirmă că preferă să primească doar refugiaţi creştini.

„Am dori că fie creştini ortodocşi… Nu că am fi inumani ori că nu am ajuta, dacă ni se cere, dar, sincer, da, asta ceea ce am prefera”, a declarat luni ministrul cipriot de Interne Socrates Hasikos pentru postul naţional de radio.

Ciprul urmează să accepte 274 de azilanţi, potrivit ultimului plan al Comisiei, dar este dispus să primească până la 300. Hasikos a făcut aceste declaraţii după ce Slovacia a prezentat o poziţie similară. Un purtător de cuvânt al Ministerului slovac de Interne declara în august că lipsa moscheilor în această ţară înseamnă că doar creştinii ar fi fericiţi să trăiască în ea.

Lideri cehi şi polonezi au făcut declaraţii similare.

De asemenea, o organizaţie britanică de caritate a fost de acord să găzduiască numai familii creştine din Siria în misiuni de salvare non-UE.

Sursa: www.gandul.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *