România, în febra “pregătirilor” pentru primirea refugiaților

0 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

Articol scris de Andreea Grigorescu – Junior Editor, News Diaspora

Sursa: www.cunoastelumea.ro
Sursa: www.cunoastelumea.ro

Valul de imigranți ce a început a “năvăli” în țările Uniunii Europene a devenit un subiect de știri aflat la ordinea zilei. Cu toate că sosirea refugiaților sirieni este o temă de discuție destul de controversată – fiind numită și “criza refugiaților” – măsurile în vederea primirii acestora pe teritoriile statelor europene nu încetează a fi puse în aplicare. Acest proces de “pregătire” pentru sosirea imigranților a început să se observe, bineînțeles, și în România.

Urmând exemplul statelor europene din Occident, statul român nu se va limita doar la a le oferi refugiaților adăposturi, ci îi va ajuta și să se integreze în societatea românească. Mai mult, imigranții vor primi și asistență religioasă din partea Cultului Musulman din România.

În vederea adaptării refugiaților care vor sosi pe teritoriul țării la societatea și cultura românească și europeană, Universitatea de Vest din Timișoara a anunțat că planuiește să le ofere acestora cursuri gratuite de limbă română şi cultură europeană. Acest proiect este viabil, susțin reprezentanții universității, întrucât instituția de învățământ superior ajută an de an studenții veniți din străinătate să se integreze în comunitatea românească. Potrivit unui comunicat de presă transmis recent de Universitatea de Vest din Timișoara, „Capacitatea UVT de a gestiona o asemenea situaţie a fost deja testată prin faptul că universitatea organizează de mai mult timp un an pregătitor pentru toţi studenţii străini care vin în Timişoara şi doresc sau au nevoie să înveţe limba română. Astfel, în fiecare an, aproximativ 150 de studenţi străini apelează la serviciile UVT pentru a ne învăţa limba şi cultură. Capacitatea instituţiei poate fi dezvoltată pentru a acoperi mai multe persoane şi se poate ramifica încât să atingă şi alte segmente specifice”.

Rectorul universității, Marilen Pirtea, susține, de asemenea, că integrarea culturală şi socială a refugiaţilor distribuiţi României este absolut necesară, ea facilitându-le acestora accesul la educaţie şi contribuind la evitarea unor conflicte de ideologii pe seama diferenţelor între civilizaţii foarte diferite. „Integrarea lor socială şi culturală este de maximă importanţă. Nu putem continua să discutăm despre ei doar ca număr. Indiferent câţi imigranţi va primi România, capacitatea ţării de a-i integra va fi testată până la limitele sale. Am lansat această iniţiativă întrucât avem experienţă în materie şi conştientizăm cât de important este ca aceşti oameni să ne înveţe limba, dar şi cultura. Nu putem închide ochii în speranţa că problema ne va ocoli. Situaţia actuală este o provocare şi trebuie să ne-o asumăm cu soluţii concrete, astfel încât să ieşim în câştig, nu în pierdere”, spune Marilen Pirtea.

La integrarea imigranților în comunitatea românească va contribui și Cultul Musulman din România, după cum a declarat chiar șeful acestuia, Muftiul Muurat Iusuf: „Muftiatul, ca instituție de cult, este pregătit să acorde asistență religioasă refugiaților care fug din calea războiului și imigranților care ar putea să sosească în România și, cu ajutorul Secretariatului de Stat pentru Culte și al Guvernului, sperăm să le putem fi de folos acestor confrați întru religie. Noi vom încerca prin intermediul personalului pe care-l avem să-i ajutăm să se integreze în societatea românească pe timpul cât vor fi găzduiți în România, dacă vor dori acest lucru, bineînțeles respectând cultura și civilizația islamică din țara noastră”.

Conform sistemului provizoriu de cote aprobat de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent ţării noastre este de 4.837. Să sperăm că planurile în vederea primirii refugiaților pe teritoriul României nu vor rămâne doar în teorie, ci vor fi și puse în practică, altminteri am putea fi “inundați” de „valul de refugiați”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *