Ziua Mondiala a Turismului in 2015, sub tema „Un miliard de turiști, un miliard de oportunități”

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second
Sursa: www.promptmedia.ro
Sursa: www.promptmedia.ro

Anual, la 27 septembrie, statele membre ale Organizatiei Mondiale a Turismului sarbatoresc Ziua Mondiala a Turismului, tema de dezbatere pentru 2015 fiind „Un miliard de turisti, un miliard de oportunitati”.

Ziua Mondiala a Turismului aduce anul acesta in atentie potentialul global al sectorului si valoarea sa sociala, culturala, politica si economica in randulcomunitatii internationale.

Prima oara, Ziua mondiala a turismului a fost sarbatorita in toata lumea in 1980. Reprezentantii OMT stabilesc o tema anuala de dezbatere si o tara-gazda in fiecare an, punand in prim-plan probleme de actualitate. Scopul principal al Zilei Mondiale a Turismului este de a constientiza in randul comunitatii internationaleimportanta turismului, a valorilor sale sociale, culturale, politice si economice.

‘De cate ori calatorim, suntem parte a unei miscari globale care duce inclusiv la crearea de locuri de munca, dezvoltare si construirea de societati sustenabile. Calatoria aduce cunoastere, intelegere reciproca si ne ajuta sa protejam impreuna natura si mostenirea culturala’, afirma Organizatia Mondiala a Turismului, in mesajul facut public cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului 2015.

Un numar de 1,138 miliarde de turisti au calatorit in 2014, in crestere cu 4,7% fata de 2013. Ei au cheltuit, in medie, 3,5 miliarde de dolari zilnic, punand in miscare o industrie in valoare de 1,5 trilioane de dolari, potrivit Barometrului OMT, publicat in aprilie 2015, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) remis AGERPRES.

Turismul international, inclusiv transportul de pasageri, reprezinta o treime din exportul mondial de servicii si 6% din exportul general de bunuri si servicii, fiind pe locul 5 in statistici, dupa exportul de carburanti, chimicale, alimente si automobile.

Sub tema „Un miliard de turisti, un miliard de oportunitati”, Ziua Mondiala a Turismului 2015 subliniaza impactul sectorului asupra cresterii economice, crearea de locuri de munca si dezvoltare.

In acest sens, secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, in mesajul sau transmis cu acest prilej, a reliefat importanta faptului de a lucra „impreuna pentru a maximiza potentialul imens de turism in vederea stimularii cresterii economice, favorabila incluziunii, protectiei mediului si promovarii dezvoltarii durabile si a unei vieti demne pentru toti”.

Cu cinci ani consecutivi de crestere, turismul a avut o contributie majora la redresarea economica, la crearea locurilor de munca si de oportunitati pentru comunitati in multe parti ale lumii.

Cu o majorare cu 4% a numarului de sosiri turistice internationale in primul semestru al anului 2015, sectorul urmeaza o tendinta de crestere, estimata sa ajunga la 1,8 miliarde de turisti internationali pana in anul 2030, conform datelor publicate pe site-ul OMT.

Sursa: www.turism.bzi.ro
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *