Municipiul Târgu Mureș și-a depus candidatura pentru Capitală Europeană a Culturii 2021

0 0
Read Time:3 Minute, 41 Second
Sursa: www.blog.hotelguru.ro
Sursa: www.blog.hotelguru.ro

Asociația ‘Târgu Mureș 2021’ a finalizat întocmirea dosarului de candidatură a municipiului Târgu Mureș pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și l-a expediat pentru a fi înregistrat, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș.

Potrivit lui Dobre, depunerea dosarului este doar încheierea unei etape preliminare, iar municipiul Târgu Mureș, susținut de orașele Sighișoara și Sovata, și-a pregătit candidatura în mai puțin de 70 de zile.

‘În mai puțin de 70 de zile în care am redactat proiectul, el a ieșit din tipar și astăzi o să-l trimitem la Ministerul Culturii, mâine, 10 octombrie, fiind ultima zi de depunere a proiectelor. A fost cel mai provocator proiect în care echipele noastre, a Primăriei Târgu Mureș, a CJ Mureș au lucrat până acum. Pe de altă parte, a fost un exercițiu de comunicare între echipe, un exercițiu de comunicare și de împletire a tuturor comunităților, a fost poate pentru prima dată când, de la egal la egal, cele două majorități al Târgu Mureșului și ale județului Mureș. Românii și maghiari au lucrat împreună pentru ca Târgu Mureșul să fie capitală europeană a culturii’, a spus Ciprian Dobre.

El a precizat că sloganul general al proiectului este ‘Târgu Mureș, the learning hub’.

‘Cam în această direcție va merge proiectul nostru, cam asta vom încerca să susținem între 7 și 10 decembrie anul acesta, în fața Comisiei Europene. Evident că cel puțin până în 10 decembrie, după ce vom fi susținut proiectul nostru în cadrul Comisiei, care va fi formată din 12 persoane, dintre care două din România, 10 din celelalte țări europene, până atunci evident acest proiect încă nu va fi făcut public pentru că o bună pondere din rezultat noi considerăm că va fi, de fapt, chiar modul de prezentare al proiectului. Cu alte cuvinte: un proiect poate să fie foarte bun și prezentat mai puțin bine și invers. Și atunci, evident, cred că nici celelalte 14 contracandidate nu-și vor face public proiectul. Îl vom face public după ce trecem de etapa preliminară din 10 decembrie. Am toată convingerea că vom ajunge pe o listă scurtă, de 3 sau 4 orașe’, a subliniat președintele CJ Mureș.

Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a declarat că așteaptă ca ‘toate energiile orașului’ să se concentreze ‘la maximum pe acest proiect uriaș’.

‘Aștept ca toate energiile orașului, mă refer chiar la politicieni aici, pentru că din partea oamenilor de cultură nu avem nici un fel de reținere, din contră, dar și oamenii politici să fi concentrați la maximum pe acest proiect uriaș. Românii și maghiarii împreună reprezintă mult mai mult decât reprezintă un singur oraș, ceea ce vrem să transmitem, cu ce bagaj venim în fața Europei, încât chiar să fie o locație de care să-ți convină să se vorbească. Nu-ți convine să se vorbească doar la trecut, ci îți convine să se vorbească la viitor, într-un proiect european itinerant, în care România, prin Târgu Mureș, să fie prezentă’, a spus Florea.

Consilierul județean Andreea Csep a precizat că bugetul operațional al proiectului, în care intră cheltuieli pentru programe, promovare și administrative, este de 32,5 milioane de euro.

‘Aceste surse de finanțare au mai multe componente și provin din mai multe locuri: 12 milioane de la Primăria Târgu Mureș, 6 milioane de la CJ Mureș, 10 milioane de la Guvernul României, 2 milioane avem proiectele cu finanțare europeană și presupunem că din sponsorizări putem aloca un buget 1,5 milioane de euro. Conceptul general este ‘The learning Hub’. Aici avem formate niște ateliere pe care trebuie să le strângem într-un loc. Orașul va deveni locul în care oameni ai locului sau cetățeni ai Europei vor învăța experimentând diversitate; vor participa la ateliere de manufacturi, vor învăța meșteșuguri tradiționale, vor face experimente antropologice contemporane și vor învăța să facă voluntariat la SMURD. Intenționăm să facem două centre mari: Centrul de Artă Performativă și Centrul Digital Transilvania… Aici își vor dezvolta abilitățile, alături de cei mai buni specialiști în muzică, IT, fotografie, robotică, terapie, comunicare sau multimedia toți cei care sunt foarte interesați să învețe ceva’, a afirmat Andreea Csep.

Conform Apelului Uniunii Europene, termenul limită de depunere a documentației pentru acțiunea Capitala Europeană a Culturii 2021 este 10 octombrie 2015.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Mihai Simionescu)

Sursa: www.agerpres.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *