Povestea de succes a româncei care a creat Bitdefender

0 0
Read Time:6 Minute, 33 Second

Articol scris de Andreea Grigorescu – Junior Editor News Diaspora

Sursa: www.forbes.ro
Sursa: www.forbes.ro

Există povești menite să adoarmă copiii, povești care ne pun pe gânduri, povești care ne amuză…dintre toate tipurile de povești, însă, cele mai impresionante sunt poveștile de viață, cele ale unor oameni obișnuiți ce reușesc, totuși, să realizeze fapte deosebite. În această categorie intră și povestea Măriucăi Talpeș, femeie de afaceri, programator și, mai mult decât atât, o româncă de excepție.

Alături de soțul ei, Florin Talpeș, Măriuca este proprietară a celui mai vândut produs IT românesc în lume, antivirusul Bitdefender. Pe drumul către această performanță a călăuzit-o pasiunea pentru matematică, pe care a avut-o încă din copilărie și pe care, de-a lungul timpului, a reușit să o îmbine admirabil cu celelalte două mari pasiuni ale sale: muzica și dansul.

Măriuca Talpeș este fiica actorului Mihai Mereuţă și a urmat Facultatea de Matematică din cadrul Universității din București, având a doua cea mai mare medie la absolvire. În anii ce au urmat perioadei de studenție, a fost cercetător la Institutul de Tehnică de Calcul din Bucureşti, iar în 1990 a înfiinţat, împreună cu soţul ei, compania de software şi servicii Softwin. Pasiunea Măriucăi și abilitățile ei deosebite în lucrul cu cifrele datează, însă, cu mult timp înainte.

Încă de mic copil, Măriuca a dat semne de o inteligență ieșită din comun: la vârsta de patru ani, ea știa deja să scrie și să citească, și îi rezolva temele fratelui ei, mai mare cu trei ani. Ceva mai târziu, în școala gimnazială, doamna Talpeș și-a descoperit înclinația către matematică, urmând ca în liceu să se îndrăgostească de-a dreptul de această materie. O contribuție importantă în acest sens a avut-o profesorul ei de matematică din clasele IX-XII, a cărui strictețe dublată de explicații impecabile au determinat-o să înțeleagă și să îndrăgească lumea cifrelor. Într-unul dintre interviurile acordate, Măriuca Talpeș recunoaște cu amuzament că, deși a fost olimpică la matematică în perioada liceului, prima ei notă la această materie a fost 4! Acest fapt nu a descurajat-o, ci dimpotrivă, a ambiționat-o să acorde o atenție deosebită orelor de matematică. Cu toate acestea, Măriuca a întâmpinat și câteva dificultăți în perioada liceului. Pe vremea aceea, profesorii de matematică, majoritatea bărbați, nu aveau o prea mare încredere în fetele pasionate de respectivul domeniu. O astfel de atitudine adopta, adesea, și profesorul ei, ascunzându-i faptul că s-a calificat la olimpiada de matematică și spunându-i mamei ei în repetate rânduri:  „N-o lăsaţi să se apropie foarte tare de matematică, pentru că fetele o să se mărite la un moment dat şi nu le mai stă mintea la carte“.

Măriuca nu s-a lasat, însă, descumpănită, continuând studiul matematicii și la facultate și având a doua cea mai mare medie la absolvire. Într-un interviu acordat publicației online adevărul.ro, ea vorbește despre mediul academic excepțional în care a studiat, și care a ajutat-o să se ridice la nivelul la care se află astăzi: „Aveam colegi cu aur la olimpiadele internaţionale de matematică. Am făcut o cercetare în toate universităţile de top 24 din SUA şi am observat că există profesori români de matematică în toate! De pildă, fostul antrenor al echipei de olimpici la matematică din SUA e român – Titu Andreescu se numeşte. Şcoala de matematică din România a format profesori şi matematicieni foarte buni.”  După terminarea facultății și a unui stagiu de practică de doi ani la Târgoviște, Măriuca Talpeș a ajuns la Institutul de Tehnică de Calcul, la laboratorul de proiectări de imagini, unde lucra şi soțul ei. În cadrul Institutului se realizau proiecte de un înalt nivel tehnic, în care s-a implicat, evident, și Măriuca. Despre unele dintre aceste proiecte, doamna Talpeș vorbește cu interes și in interviul menționat mai sus: „am avut un proiect pentru Spitalul Colţea, de analizare a imaginilor tumorilor pulmonare. Pentru ca razele să iradieze tumoarea cât mai corect, să nu ardă ţesutul, se analiza foarte bine imaginea cu suportul unor algortimi dezvoltaţi în institut şi, pe baza acestor date, erau direcţionate razele pentru a distruge tumoarea. Era o responsabilitate foarte mare pentru noi, dar şi o deschidere din partea medicilor. Un alt proiect – ultimul de altfel – la care am lucrat cu plăcere a fost pentru Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie. Atunci deja aveam la Institut calculatoare personale, pe lângă microcalculatoare – o mare revoluţie pentru acele vremuri. În curtea Institutului s-au montat nişte antene, dezvoltate de colegii de la Institutul de Cercetări în Electronică, iar noi primeam nişte date de la sateliţii Meteosati. Trebuia să analizăm norii. Ofeream zilnic informaţii despre formaţiunea structurilor noroase, noi le analizam şi, pe baza lor, cei de la INMH puteau face o predicţie mai bună a vremii. Va fi soare sau va ploua. Eram o echipă tânără – unul dintre cei de atunci, prieten de-al nostru, lucrează la Apple.”

Ascensiunea profesională a femeii nu s-a oprit, însă, aici. După revoluția din 1989, atât ea cât și soțul ei și-au dat demisia de la Institutul de Tehnică de Calcul și, împreună cu alți patru colgei, și-au înființat o micro-întreprindere. A fost nevoie de mult curaj pentru a face acest pas, întrucât niciunul din cei patru nu avea cunoștințe de antreprenoriat. Proiectul a eșuat, în cele din urmă, deoarece soții Talpeș nu s-au înțeles cu ceilalți colegi. Astfel, în octombrie 1990, Măriuca și Florin au riscat totul și au deschis compania de software şi servicii Softwin, folosindu-se de 300 de euro și un trabant primiți de la tatăl ei și amenajându-și biroul în sufrageria propriului apartament. Efortul, curajul și răbdarea le-au fost, însă, răsplătite: 11 ani mai tarziu, soții Talpeș puneau bazele companiei de securitate cibernetică Bitdefender, care avea să ajungă cel mai vândut produs IT românesc la nivel internaţional.

Dorindu-și dintotdeauna să fie profesoară, Măriuca Talpeș s-a implicat, în cadrul companiei Softwin pe care o conduce, în dezovoltarea de software-uri educaționale. Ea este renumită pentru proiectul „Intuitext”, în cadrul căruia iniţiat o serie de comunităţi – cum ar fi didactic.ro, olimpiade.ro şi suntpărinte.ro – pentru şcoală, elevi şi părinţi din România. Ca recunoaștere a meritelor sale, doamna Talpeș a primit, în anul 2003, premiul pentru „Proiectul cu cel mai bun conţinut educaţional pentru Lecţiile Intuitext“,  oferit cu ocazia desfăşurării premiilor IT&C ale României. Atenția acordată educației i-a fost răsplătită și recunoscută, în 2007, și la nivel internațional, când Măriuca a primit „Premiul mondial în eLearning pentru elevi“ oferit de World Summit Award.

În ciuda atracției pentru matematică, Măriuca nu a renunțat niciodată la pasiunea pentru artă, moștenită de la părinții ei. Dorind să păstreze un echilibru între „rațiune” și „simțire”, ea și-a făcut întotdeauna timp pentru dans și muzică. În prezent, doamna Talpeș participă, alături de soțul ei, la competiții de dans, pentru care se antrenează de mai multe ori pe săptămână. În plus, cu opt ani în urmă, a învățat să cânte la pian, iar în ultimii patru ani a început să ia lecții de flaut.

În prezent, la vârsta de 52 de ani, Măriuca Talpeș se simte împlinită cu ceea ce a reușit să realizeze, având un singur mic regret – faptul că nu s-a facut profesor de matematică. Deși ea oferă meditații la matematică și la fizică elevilor care au nevoie de ajutor, acestea nu pot înlocui experiența de a preda la catedră. Cu același optimism cu care a trecut prin toate încercările vieții, doamna Talpeș susține, referitor la acest fapt, că timpul nu este pierdut și că niciodată nu este prea târziu pentru a-ți îndeplini dorințele.

Aceasta este impresionanta poveste a unei românce care nu a renunțat niciodată la visurile sale, o dovadă a faptului că unele povești chiar merită spuse!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *