Universitatea din România cea mai bine clasată în Best Global Universities 2015

0 0
Read Time:3 Minute, 22 Second
Sursa: www.upload.wikimedia.org
Sursa: www.upload.wikimedia.org

UBB este cea mai bine clasată universitate din România în cel mai recent top al instituţiilor de învăţământ superior din lume, numit Best Global Universities Rankings, realizat de U.S. News, un portal de educaţie din State. UBB ocupă locul 560 în lume şi poziţia 246 în clasamentul întocmit pe universităţile din Europa.

Şi în 2015, UBB figurează în Best Global Universities Rankings pe poziţia 560 în lume şi pe locul 246 în clasamentul universităţilor din Europa. Best Global Universities este un clasament făcut de US News, o platformă de ştiri şi informaţii care include www.usnews.com , www.rankingsandreviews.com, publicaţia exclusiv online U.S. News Weekly. U.S. News publică anual topuri cu cele mai bune şcoli şi spitale. Se află pe piaţă din 1933, şi-a câştigat reputaţia de lider în domeniul ştirilor şi informaţiilor care îmbunătăţesc calitatea vieţii cititorilor săi axându-se pe sănătate, finanţe, educaţie, călătorii, maşini, ştiri şi opinii, potrivit informaţiilor de pe platformă.

Potrivit acestui top, celelalte universităţi din România prezente în top sunt Universitatea din Bucureşti – pe locul 588 la nivel global cu 39,8 puncte şi Universitatea Politehnică din Bucureşti – pe locul 706 la nivel global cu 34,8 puncte.

646x404

Criterii

La baza clasamentul realizat de U.S. News & World Report din acest an s-au ţinut cont de 12 criterii în evaluarea activităţii ştiinţifice şi de cercetare a 750 de universităţi din peste 60 de ţări din lume. Aceste criterii sunt: reputaţia globală şi regională în cercetare ştiinţifică, numărul de lucrări publicate în reviste de specialitate, numărul de cărţi publicate, numărul de conferinţe organizate, factorul de impact al citărilor în lucrări, numărul total al citărilor, numărul de publicaţii şi procentul total al acestora, incluse în primele 10 procente al celor mai citate publicaţii, colaborarea internaţională, numărul de titluri de doctor acordate.

Dintre cele 12 criterii analizate, UBB are o situare foarte bună în special la indicatorii care privesc colaborarea internaţională – locul 43 şi reputaţia regională – locul 62, susţin cei de la UBB, într-un comunicat. O specialitate la care UBB a crescut în topul de anul acesta faţă de cel din 2014 este Matematică. Acum ocupă locul 63 faţă de locul 81 din clasamentul din 2014.

Facultatea de Matematică a UBB se plaseză, potrivit Best Global Universities Rankings 2015, înaintea tuturor universităţilor din ţările europene foste comuniste, cu excepţia universităţilor din Moscova şi Praga.

„Această nouă clasificare este o recunoaştere deja firească a valorii Şcolii de Matematică din România, şi în particular a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, valoare bazată pe tradiţie, muncă şi seriozitate, într-un climat de competiţie onestă”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Petruşel, Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, din UBB.

Potrivit prorectorului UBB responsbail cu asigurarea calităţii, Ladislau Nagy, cei de la US News nu i-au contactat pentru informaţii pentru poziţionarea UBB în acest Best Global Universities Rankings 2015, deşi alţi realiztaori de topuri în educaţie – cum ar fi QS World University Rankings, U Multirank, Times Higher Education – i-au contactat. Explicaţia ar fi, cred eprorectorul, că cei de la US News au luat informaţii din bazele de date internaţionale care se actualizează periodic. În opinia sa, acets top este relevant deoarece ia în considerare mai multe criterii precum cercetarea, performanţele, numărul de lucrări publicate, numărul de citări în articole şi cărţi apărute în străinătate etc.

646x404 (1)

Ce spune rectorul

„Relevanţa locului ocupat de UBB şi de celelalte două universităţi din România nu poate fi apreciată la valoarea sa reală decât prin comparaţie. Toate aceste comparaţii se cuvin cunoscute nu pentru că UBB este mulţumită de locul ocupat sau fiindcă nu ar tinde, în chip firesc, spre performanţe superioare, ci pentru a se putea vedea că, în condiţiile unor critici neprincipiale aduse universităţilor româneşti în ultima vreme, aceste instituţii – cu bugete mult mai mici în comparaţie cu universităţile din Europa sau din întreaga lume – se plasează foarte bine în clasamentele internaţionale”, declară rectorul UBB, academicianul Ioan-Aurel Pop.”

Sursa: www.adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Universitatea din România cea mai bine clasată în Best Global Universities 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *