
Orașul Sfântu Gheorghe poate atrage investiții de 79 de milioane de euro cu proiectul „Identitate” cu care și-a depus candidatura pentru Capitala Europeană a Culturii în 2021.
‘Cu acest program, orașul Sfântu Gheorghe, în calitate de candidat în numele Ținutului Secuiesc, își asumă realizarea unor obiective care au un impact similar asupra vieții cotidiene ale locuitorilor regiunii.
Conform unor statistici ale CE, pentru fiecare euro investit, se întorc în economia orașului, 2,66 de euro. Proiectul nostru are un spirit incluziv, favorizează o abordare de jos în sus. Nu eludează și nu evită problemele locale, ci le tematizează în mod conștient și, în același timp, oferă răspunsuri la problemele locale, naționale și europene, pornind de la valorile locale’, a spus Ildiko Knop, consilier în cadrul primăriei municipiului Sf. Gheorghe, într-o conferință de prezentare a proiectului.
Sfântu Gheorghe candidează la titlul Capitala Europeană a Culturii în 2021 în numele Ținutului Secuiesc. În timpul consultărilor cu societatea civilă, s-au primit mai multe propuneri de abordare pentru obiectivele programului ‘Capitală Europeană a Culturii 2021’ care au fost analizate astfel încât, în cele din urmă, obiectivele generale ale programului au fost grupate în patru scopuri principale, respectiv iCare (îmi pasă), iJoin (mă alătur), iBuild (construiesc) și iSee (înțeleg).
Numeroase orașe europene s-au folosit de acest titlu pentru a-și reinventa viața culturală și pentru a se promova pe plan european.
,,Programul are un efect catalizator asupra dezvoltării economice ale orașelor, transformă peisajul urban și poate contribui pe termen lung la creșterea potențialului turistic.
Estimăm ca datorită acestui proiect numărul turiștilor să crească cu 20%. Cele mai multe fonduri, 30,6%, vor veni de la Guvernul României — 11,5 milioane euro, dar vom primi, în cazul în care vom fi desemnați la finele lui 2016, și 3,8 milioane de euro de la Guvernul Ungariei — 10,13%. O altă sursă este premiul Melina Mercouri acordat de UE, pentru a sprijini orașele în pregătirea ofertei lor, în valoare de 1,5 milioane euro — 4% din fondurile totale care ne vor putea fi puse la dispoziție. Primăria Sfântu Gherorghe va contribui cu 5,35 milioane euro’, a precizat Ildiko Knop.
În 2021, una dintre capitalele europene ale culturii va fi un oraș din România. Titlul de Capitală Europeană a Culturii se acordă de către Uniunea Europeană pentru o perioadă de un an.
Aceste obiective vizează reducerea tensiunilor generate de diferențele de identitate și de nesuportarea, neînțelegerea și neacceptarea acestora, întărirea conștiinței regionale, consolidarea libertății individuale și comunitare, respectiv a coeziunii sociale, prin intermediul artei și a culturii.
‘Cetățenii vor ajunge mai aproape de înțelegerea propriei lor identități și de acceptarea altor identități, la nivel local, regional, național și la nivel european, prin aceasta rezultând o societate mai deschisă, mai primitoare, mai energică și mai puternică, o societate care se va cunoaște mai bine pe ea însăși și va fi capabilă să se arate într-un mod mai articulat. Considerăm că acest program este mai degrabă un mijloc de generare a unor procese sociale și nu un scop propriu-zis’, au precizat coordonatorii proiectului.
Punctul forte al proiectului este acela că orașul Sfântu Gheorghe are ca parteneri instituționali orașele Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Târgu Secuiesc și Odorheiu Secuiesc.
‘Cele cinci orașe au numeroase caracteristici asemănătoare (la nivel național sunt orașe mici, majoritatea populației este de etnie maghiară), dar totodată fiecare din ele are puncte tari specifice și particulare, și înglobează zonele rurale aflate în împrejurimi’, spun coordonatorii proiectului ‘Identitate’.
Echipa Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, care a lucrat la elaborarea strategiei culturale adoptate pentru proiectul ‘Sfântu Gheorghe — Capitală Europeană a Culturii 2021’, a depus în data de 10 octombrie candidatura oficială la Ministerul Culturii.
‘Este un proiect foarte sincer, un proiect care încearcă să găsească răspunsuri la niște întrebări care frământă nu numai comunitatea din Secuime și care este nu numai problema României, ci și a întregii Europe: problema care ține de identitate și de redefinirea identităților’, apreciază reprezentanții municipiului Sfântu Gheorghe.
Strategia culturală a municipiului Sfântu Gheorghe pentru perioada 2015 — 2021 are la bază dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea în domeniul resurselor umane, promovarea în domeniul patrimoniului cultural, rolul culturii în domeniul incluziunii sociale.
Unul dintre obiectivele incluse în strategia culturală a municipiului Sfântu Gheorghe pentru perioada 2015 — 2021 îl reprezintă construirea Centrului de Artă din Transilvania. Valorificarea potențialului cultural al regiunii se va face și prin dezvoltarea mai multor tabere de creație.
Un număr de 14 orașe din România concurează pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Ministerul Culturii a anunțat vineri, printr-un comunicat de presă, că, în urma analizării documentației depuse, au fost acceptate candidaturile orașelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș.
Reuniunea de preselecție, în urma căreia juriul european va întocmi o listă scurtă a orașelor candidate, va avea loc în perioada 7 — 10 decembrie 2015.
AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)
Dupa Sibiu ,s-a discutat despre Brasov si acum se discuta despre Sf. Gheorghe in asociere cu orase ca Gheorgheni, Targu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc. Romania avand in vedere tema capitalelor culturale din 2021 ” identitatea” ar trebui sa promoveze Alba Iulia ca si propunere romaneasca.In speranta ca se va realiza o autostrada (pe culoarul paneuropean IV) care sa treverseze Carpatii pana la urmatorul an cand Romania va avea dreptul la o alta candidatura luati in calcul ” guvernatilor ” Targovistea in asociere cu Campulung si Curtea de Arges orase mici intr-un deces social si economic evident pe care numai implicarea cultural -istorica – turistica le poate salva. Asteptam cu interes ca „batalioanele ” de turisti UE sa treaca Carpatii .