
Primul roman scris în limba engleză de autorul român Eugen Chirovici, care s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu trei ani, a devenit un fenomen editorial global, potrivit site-ului publicaţiei The Guardian.
Potrivit sursei citate, drepturile pentru publicarea “The Book of Mirrors”, primul roman scris de autorul român în limba engleză, au fost cumpărate de editori din 23 de ţări – cu licitaţii care au inclus peste 11 editori din fiecare teritoriu, notează Gandul.info. În România, drepturile de publicare au fost cumpărate de editura Rao, iar cartea va apărea în 2017, potrivit paginii de Facebook a autorului.
Chirovici, în vârstă de 51 de ani, locuieşte în Reading şi a scris zece nuvele de mister în România, în ultimii 20 de ani, dar piaţa românească s-a dovedit prea mică pentru cărţile sale, susţin jurnaliştii britanici. Chirovici a lucrat ca jurnalist şi acum ar putea obţine o sumă „formată din şapte cifre” pentru romanul său.
„Nu realizez ceea ce se întâmplă. Este foarte intimidant şi neaşteptat”, a spus autorul român. Scriitorul, care publică sub numele „EO Chirovici”, a fost acceptat de prima agenţie din drumul său, Peters Fraser and Dunlop (PFD), după ce a fost refuzat de şase agenţi americani. „Nu mi-au explicat motivul respingerii”, a declarat Chirovici.
Rachel Mills, din cadrul PFD, a descris „Cartea Oglinzilor” drept „o poveste poliţistă foarte bine închegată”. „Este un roman extraordinar şi foarte sofisticat. Nu ai bănui că a scris-o un om a cărui limbă maternă nu este engleza”.
Marilia Savvides, care a devenit agent pentru PFD, l-a acceptat imediat pe Chirovici, care a devenit primul autor din „portofoliul” său, în urmă cu cinci săptămâni.
În urmă cu trei săptămâni, PFD a început să trimită manuscrisul la nivel global. O editură italiană i-a contactat pe cei de la PFD în primele trei ore de la lansarea ofertei, în timp ce 11 edituri germane se luptă pentru a publica romanul lui Chirovici. Alte nouă edituri din Franţa şi şase din Marea Britanie vor să publice romanul.
Acţiunea romanului lui Chirovici se petrece în prezent şi povestea orbitează în jurul uciderii unui profesor carismatic de la Princeton University, la sfârşitul anilor 80. Cartea începe cu prezentarea unui agent literar din New York, care primeşte un manuscris incomplet, denumit „Cartea Oglinzilor”, în care autorul, student la Princeton la momentul producerii crimei – face referire la o confesiune sau o descoperire despre asasinul profesorului.
Scriitorul moare înainte ca agentul literar să aibă şansa să afle mai multe lucruri despre crimă, declanşând un efort pentru identificarea criminalilor. „Introducerea este foarte bună. Manuscrisul este însoţit de o scrisoare… în care se arată că manuscrisul va rezolva misterul crimei”, a declarat Mills.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro