Societate

UE are în plan întărirea controalelor la frontierele externe pentru a combate amenințarea teroristă

Sursa: www.paginaderusia.ro
Sursa: www.paginaderusia.ro

Uniunea Europeană are în plan întărirea controalelor la frontierele externe, prin efectuarea unor verificări mai amănunțite asupra propriilor cetățeni, ca și a celor proveniți din state terțe, transmite DPA, citând proiectul de document ce va fi discutat vineri la reuniunea de urgență a miniștrilor de interne din cele 28 de state membre, vizând întărirea securității și combaterea terorismului, după atentatele de la Paris revendicate de Statul Islamic.

Uniunea Europeană este îngrijorată de mai multă vreme de radicalizarea unora dintre cetățenii statelor comunitare. Europol, agenția sa de poliție, a indicat că deține informații despre 2.000 din cei 5.000 de combatanți străini despre care se crede că au luptat alături de extremiști în Siria și Irak.

Regulile Schengen fac dificilă identificarea acestor indivizi, pentru că au dreptul la liberă circulație și în general sunt supuși unor verificări mai puțin riguroase decât cetățenii din afara UE la intrarea în spațiul comunitar.

Pentru a răspunde acestei provocări, se așteaptă ca statele membre să convină, la reuniunea de vineri, asupra ‘implementării imediate a verificărilor sistematice și coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra indivizilor care se bucură de libertatea de mișcare’, conform proiectului de document menționat.

Regulile Schengen permit verificări sistematice asupra cetățenilor din Uniune doar dacă aceștia prezintă un anumit profil de risc.

La Bruxelles, miniștrii de interne vor decide, de asemenea, ‘înregistrarea sistematică, inclusiv a amprentelor digitale, pentru toți migranții care intră în Spațiul Schengen’, ca și verificarea eventualelor informații despre aceștia în bazele de date europene despre infractori și teroriști.

Alte măsuri ce se vor fi discutate vineri se referă la creșterea schimbului de informații între statele UE cu privire la amenințările teroriste, negocieri asupra unui fișier european de stocare a datelor despre pasagerii curselor aeriene (PNR) și intensificarea eforturilor de a tăia canalele de finanțare a terorismului.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Flori Tiulea)

Sursa: www.agerpres.ro

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *