Apelul diasporei unioniste cu ocazia Zilei Naționale 1 Decembrie

0 0
Read Time:3 Minute, 28 Second

Apelul diasporei unioniste pentru 1 Decembrie

Preluare de pe site-ul Emigrantul

1-decembrie-2014Stimate Domnule Președinte, stimați aleși ai poporului român,

Sărbătoarea de astăzi marchează Adunarea de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina,Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.

În această zi semnificativă, noi, românii din diasporă, dorim să ne adresăm anume vouă care ne reprezentați și în mâinile cărora am încredințat destinul țării noastre. 

Criza care a determinat fuga românilor de pe ambele maluri de Prut în toată lumea nu a fost și nu este doar o criză economică, e o criză de valori și de identitate care a determinat o atmosferă de corupție și trădare. Unitatea neamului e o valoare supremă care de-a lungul secolelor a dat viață conștiinței de sine a românilor și care a culminat la 1 Decembrie 1918 cu realizarea unității noastre într-o singură Națiune. Cedarea Basarabiei la 28 Iunie 1940 în circumstanțele de atunci poate fi criticată pentru trădarea unității de neam, dar e un dat istoric care a declanșat deja consecințele sale dramatice de neșters, așa

cum nu pot fi schimbați cei 25 de ani care au urmat independenței Republicii Moldova, mai mult de două decenii în care guvernele României au făcut nimic sau foarte puțin pentru a o reapropia de Țara Mamă. Aceasta este o pagină puțin glorioasă a istoriei care nu poate fi rescrisă. Putem însă, cu ajutorul dumnevoastră, să schimbăm viitorul. 

Perpetuarea unei erori, a unei minciuni istorice, astăzi, când nimic nu ne împiedică să ne reunim cu frații noștri, ar fi o adevărată trădare.

România are nevoie azi de o reînnoire urgentă. Apreciem foarte mult eforturile făcute împotriva corupției și acestă luptă ne dă mari speranțe, însă suntem convinși că trebuie să reîncepem de la recuperarea demnității de neam care ne-a fost negată o dată cu împărțirea Țării în două state. 

Nu vom avea și nu vom merita un viitor strălucit atât timp cât vom perpetua aceste erori istorice care au adus multă suferință românilor din Basarabia.

Politicile paliative de până astăzi, care au insuflat lichiditate și ajutoare unui stat extrem de corupt, condus doar de interesele personale ale baronilor, cum au demonstrat ultimele evenimente din Republica Moldova, s-au dovedit a fi falimentare. Nu degradându-ne frații la nivel de vecini îi putem ajuta. O intervenție concretă și constantă de colaborare, apropiere și integrare în toate domeniile e astăzi urgentă.

E în joc demnitatea noastră de Popor și Stat inclusiv pe plan internațional. 

Unirea nu este un capriciu sau un deziderat printre altele, este un drept al tuturor românilor și o datorie. Noi, românii din diaspora unionistă de pe ambele maluri ale Prutului, promovăm acest ideal de ani de zile, acasă și în toate țările lumii. Salutăm cu mult entuziasm crearea grupului parlamentar „Prietenii Unirii”, un semn tangibil că reprezentanții noștri ne ascultă și că sunt sensibili la mișcările societății civile. Am dori, însă, ca proiectul Unirii să fie asumat de Guvern prin politici concrete, asa cum a fost solicitat de zecile de mii de români la Marea Adunare Nationala din 5 iulie la Chisinău.

Dorim să încheiem prin a ne exprima regretul profund în legătură cu tragedia produsă la București, unde tinerii au plătit cu viața iresponsabilitatea anumitor instituții ale statului. O tragedie care a forțat spre schimbare, sperăm benefică.

Dar oare avem nevoie de alte tragedii ca să ne asumăm responsabilitatea față de românii de pretutindeni?

Semnează asociații și grupuri de inițiativă din diaspora unionistă (până în prezent au semnat următoarele asociații):

1. Asociatia Romeni&Moldavi in Veneto, Mestre, Italia, presedinte Alexandru Iacob

2. Asociatia Culturala romana G. Enescu, Sacile, Italia, presedinte Carina Cesa Sava

3. Asociatia socio-culturala Europa, Udine, Italia, presedinte Iorgu Iordache

4. Asociatia socio-culturala Dacia, Roma, Italia, presedinte Vitalie Ciobanu

5. Asociatia social-culturala a moldovenilor Noroc, Markina-Xemein, Comunidad Pais Vasco, Spania, presedinte Vasile Grosu

6. Fadere, Spania, presedinte Daniel Tecu

7. Asociatia Moldaus a Catalunya, Barcelona, Spania, presedinte Igor Cereteu

8. Asociatia Centrul cultural român din Cataluna, Barcelona, Spania, presedinte Stela Vidrascu

Tatiana Ciobanu

Coordonator Asociația Culturală „Dacia”, Roma

 

Sursa imaginii: http://www.radioimpactfm.ro/wp-content/uploads/2015/11/1-decembrie-2014.jpg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *