„Limba noastră-i limbă sfântă”

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Ne amintim de limba română de câteva ori pe an, de întâi decembrie, de ziua lui Eminescu și pe 31 august. În celelalte zile din an, pretindem că vorbim și iubim o singură limbă.

Nu voi intra în detalii despre ce limbă vorbim, pentru că avem doar una. Iar cuvintele stâlcite, regionalismele sau neologismele ne încurcă să vorbim corect limba română.

patria-noastra-limba-romanaNoi nu știm să vorbim limba română corect chiar dacă o folosim zi de zi. Ne preocupăm de felul cum arătăm, ne alegem cele mai frumoase și potrivite haine, ne aranjăm părul pentru ca să arătăm bine, pentru că vrem să impresionăm. Avem grijă ca în casa noastră totul să fie la locul lui și să fie curat. Avem grijă și de sufletul nostru, pe care îl trecem prin perioade de postire, pentru curățare și desăvârșire. Dar graiul nostru cine îl va face mai frumos?

 De ce continuăm să folosim zilnic neologisme, care, de cele mai multe ori, derivă din limba rusă. De fapt, acestea sunt mai mult cuvinte stâlcite, de care știm că nu aparțin limbii române, care sună foarte urât.  Aceste cuvinte parazit și-au făcut loc în vocabularul nostru și ne otrăvesc limba română. Nici nu depunem efort să le scoatem din uz, în schimbul unor cuvinte adevărate românești.

Nu doresc să aud împrejur oameni folosind cuvinte sofisticate din dicționarul explicativ al limbii române, dar să recunoaștem că știm cuvinte românești frumoase, care de fapt sunt ca o „comoară, în adâncuri înfundată”. Fiindcă ne jenăm să folosim cuvinte adevărate românești, riscăm să pierdem una dintre valorile noastre.

Suntem un popor leneș atât la capitolul cultură generală, cât și la dezvoltarea personală. Când vom putea „să ne trezim din somn de moarte, ca viteazul din poveste”, atunci vom putea spune că suntem cu adevărat frumoși.

Articol preluat din Timpul.md (autor: Lia Ciutac)

Sursa imaginii: http://www.opiniateleormanului.ro/wp-content/uploads/2011/09/patria-noastra-limba-romana.jpg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *