Articol scris de Andreea Grigorescu, Editor News Diaspora
Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, se înfăptuia unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. Cunoscută în istorie drept Marea Unire, această dată avea să devină, în anul 1989, Ziua Națională a României, pe care românii de pretutindeni au sărbatorit-o ieri, 1 decembrie 2015. Comemorarea Marii Uniri prin parade militare, depuneri de coroane și alte manifestări a avut loc în mai multe orașe din țară.
La București, parada militară de Ziua Națională a început la ora 11 și s-a desfășurat pentru al doilea an consecutiv în Piața Constituției. Dând dovadă de patriotism, peste 10.000 de bucureșteni au asistat, pe o durată de aproximativ o oră, la defilările a peste 2.600 de militari care au venit cu 360 de mijloace tehnice – de la vehicule de luptă până la maşini ale pompierilor şi ambulanţe. Printre maşinile care au defilat pe bulevardul Naţiunile Unite s-au numărat şi autovehicule din dotarea forţelor terestre, precum maşini de luptă blindate, pe şenile, autoturisme de teren echipate cu kituri de protecţie balistică, vehicule multirol, dar şi o maşină dotată cu sistem de artilerie antiaeriană, cu performanţe similare celor aflate în armatele ţărilor membre NATO.
Comandantul paradei a fost generalul-maior Adrian Tonea, locțiitorul șefului Statului Major General, a doua funcție în ierarhia Armatei Române. Acesta este unul dintre cei mai experimentați ofițeri români, cu mai multe misiuni în teatrul de operații din Afganistan. După defilarea mașinii în care s-a aflat comandantul paradei, au urmat defilarea purtătorului Drapelului de Luptă al Statului Major General și purtătorii steagurilor de identificare ale Forțelor Terestre, Aeriene, Navale, al Comandamentului Logistic Întrunit și al Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, precum și a purtătorilor steagurilor de identificare ale unităților participante la misiunile din teatrele de operații.
La parada din acest an a defilat în premieră un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor, în operațiunile din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan. De asemenea, cerul Capitalei a fost survolat de avioane IAR-99 ŞOIM, precum şi de aeronave de luptă MIG-21 LanceR, iar în premieră au evoluat şi trei avioane de construcţie românească – IAK-52, care au marcat cu fum culorile drapelului naţional al României.
Defilarea terestră s-a încheiat cu două detașamente care amintesc de tradițiile militare ale poporului nostru, cel al drapelelor de epocă, purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul, precum și cel Asociației Tradiția Militară, grupul de reconstituire istorico-militară. Detașamentul de reconstituire istorică a purtat uniformele și echipamentul de ceremonie de Grăniceri, model 1914, precum și de campanie, de Infanterie și Vânători de Munte, model 1916, ai Armatei Regale Române.
Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită, însă, numai în capitală. Mii de persoane au fost prezente la manifestările de 1 decembrie și în Alba-Iulia, Iași, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Brașov, Piatra-Neamț, Constanța și nu numai. Iată dovada faptului ca patriotismul mai există, încă, în sufletele românilor!
