Turism

Sîngeorz-Băi. Pământ și oameni

Articol scris de Ioana Zaharia, licențiat în Litere și Jurnalism

DSCF8564

Sîngeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud, România. Rostesc numele orașului și ajung imediat cu gândul la dealurile ce-l împrejmuiesc. Un loc liniștit, curat, în care tradiția și obiceiurile încă își mai au locul și sunt apreciate.

Lunga mea relație cu acest oraș se datorează tatălui meu. Mergea acolo de mult timp pentru tratamentul gastric cu apele minerale, la fel și mama. Vacanțele de toamnă le petreceam toți trei acolo, an de an. Și erau cele mai reușite.

Un sejur ținea 18 zile. Stăteam la hotelul “Someșul” și mâncam în fiecare zi de regim, un meniu foarte bun, de altfel. Făceam gimastică medicală, iar părinții mei urmau câteva proceduri (împachetări cu parafină, masaj și magnetodiaflux), timp în care eu fugeam la copiii din parc. Jucam pingpong, de-a v-ați ascunselea prin pădure, ne urcam pe stânci și beam cu sete apă proaspătă de izvor. Aveam câteva surse inepuizabile care mai curg și astăzi, dar mereu joaca ne prindea pe pajiște la izvorul 8.

Într-un oraș mic, unde veștile circulă repede, m-au fascinat libertatea și apropierea de natură, însă oamenii te fac să îți dorești să rămâi acolo.

Așa s-a întâmplat și în vară când am vizitat ferma din Putredu. În 2014 doi sîngeorzeni competitivi și-au unit planurile și la trei ore distanță de oraș, la 1600 m altitudine, în cel mai bogat bazin hidrografic, au construit o fermă pentru aproximativ 200 de vaci.

Zona de pășunat este perfectă pentru animale, astfel că pe parcursul unei zile se strâng 1000 l de lapte, din care se fac 100 kg de brânză, 30 kg urdă și 40 l zară. Ferma deține o sală de muls echipată la standarde europene,  cu 8 posturi în care intră 16 vaci. De obicei animalele stau aici 4 luni, din 20 mai până în 6 septembrie, dacă este timpul bun, spre toamnă producția reducându-se la jumătate.

Perspectivele celor doi inițiatori, Vasile Larionesi și Mitrofan Lupșan, sunt clare. Își doresc să organizeze în Putredu tabere cu copii, unde cei mici să învețe orientare turistică, să guste produsele ecologice și în timp să le aprecieze.

Deci…se poate. Chiar și aici, la 8 ore distanță de capitală. Iar ferma începe să atragă nu doar turiști români. Ba chiar a fost deja vizitată de câteva grupuri de străini, îndrăgostiți de relieful muntos de la noi. În drumul lor au văzut ferma, s-au abătut pentru o vizită și nu au regretat deloc: au fost încântați de omenia cu care au fost găzduiți și de produsele gustoase cu care au fost tratați. Astfel de afaceri și potențialul touristic al zonei ar putea inspira poate și mai mulți sângeorzeni care au plecat să-și câștige existența pe alte meleaguri să se întoarcă acasă.

Credit foto: Dan Samoilă

7 comments

 • Multumim Ioana ptr darnicia ta in a descrie orasul si imprejurimile lui, calitatea oamenilor, fascinanta natura care incepe sa atraga!

 • Am citit cu mare drag articolul. Exact asa ne petreceam si noi vacantele si nu numai.
  Am copilarit si eu pe acele meleaguri si acum merg in fiecare an cu mare drag acolo. Sunt locuri foarte frumoase dar nu sunt puse in valoare.

 • BRAVO Ioana!!!!

 • Frumoasa imaginea , cred ca e facuta in Putredu ,daca nu ma insel? 🙂

 • Foarte frumoase imaginile descrise Ionicule! Pe mine mai convins, ma gandesc serios cand sa-mi planific si eu un timp de o asa calitate simpla si curata. Bravo!

 • Ioana, articolul tau m-a teleportat in timp, cu multi ani in urma, cand parintii tai au descoperit aceste locuri si mai ales oamenii minunati ce traiesc acolo.
  Eram fascinata de povestile lor, dupa intoarcerea din vacanta. Imi propuneam in fiecare an sa merg cu ei, dar intervenea ceva ce ma impiedica.
  Dupa ce ai aparut tu pe lume, ai devenit parte din aceste fabuloase povesti.
  Ma bucur ca ai ramas legata sufleteste de acele meleaguri superbe si mai ales de oamenii frumosi pe care i-ai cunoscut.
  Mama ta si-a dorit sa ai un loc de suflet, in care sa te refugiezi cand iti va fi greu.
  Imi doresc nespus sa ajung acolo, dar numai impreuna cu tine!
  Cu drag

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *