Deputații europeni și parlamentari din Africa, Caraibe și Pacific au discutat despre migrație, drepturile omului și refugiații umanitari în timpul celei de-a 30-a sesiune a Adunării Generale Parlamentare ACP-UE, în Bruxelles, marți. Majoritatea au fost de acord că rădăcinile migrației, cum ar fi sărăcia, războiul și lipsa drepturilor omului trebuie să fie abordate cu unele avertizări pentru refugiații climatici.

Dezbaterea a fost condusă de Louis Michel (ALDE, Belgia), care a amintit că „anul 2015 marchează un record macabru: peste 3.500 de migranți și-au pierdut viața în Marea Mediterană.”
Să începem cu abordarea rădăcinile
Mulți vorbitori au fost de acord că, chiar dacă este urgent și necesar să abordăm fluxul migrator, rădăcinile cauzelor principale trebuie să fie și ele în centrul atenției.
Adjedoue Weidou (Tchad) a rezumat: „Dacă războiul nu se termină, atunci va fi și mai multă migrație”. Marlene Mizzi (S&D, Malta) a spus că „singura modalitate de a aborda problema migrației este tratând cauzele, mai degrabă, decât continuând să stingem incendiile.”
Bodil Valero (Grupul Verzilor/ALE, Suedia), a avertizat că „vor exista mai mulți refugiați în viitor, nu numai din cauza războiului și a motivelor economice, ci vom vedea, de asemenea, refugiați climatici.”
Migrația poate fi și o oportunitate, cel puțin pentru unii
Pentru Catherine Bearder (ALDE, Regatul Unit) „multe beneficii pot fi obținute de la migranți – cum ar fi completarea locurilor de muncă cu calificare joasă sau înaltă, pe care comunitățile locale nu pot sau nu doresc să le facă.” Dumneaei a a adăugat că tinerii migranți care studiază în UE pot aduce un beneficiu țării lor atunci când se întorc, deși, după cum a spus Elmi Obsieh Wais din Djibouti „acești oameni emigrează – și nu este neapărat un lucru bun pentru țările în curs de dezvoltare.”
Cooperarea este esențială
Michael Gahler (PPE, Germania) a subliniat că „în calitate de europeni, trebuie să depunem multe eforturi pentru a ajunge la un acord între noi și trebuie să cooperăm împreună cu partenerii noștri din statele ACP”.
Lidia Senra Rodriguez (GUE/ NGL, Spania) a arătat că „trebuie să respingem acțiunile țărilor care folosesc violența cu scopul a menține condițiile inumane pentru imigranți”. Netty Baldeh (Gambia), crede că „dacă am încurajat primăvara arabă, ar trebui să fim în stare să avem grijă de iarna europeană”.
Preluare pe site-ul Parlamentului European