Interviu

Ţinta mesajului nostru este sufletul, iar acesta simte româneşte

Interviu cu vocalistul trupei :umbra, Mihai T. Alexandru

Foto: Matei Crișan
Foto: Matei Crișan

Reporter: Salut, Mihai! Cum ai descrie  relaţia ta cu muzica şi când a început?

Mihai T. Alexandru: Salut! Am fost de mic atras de muzică şi urmărind seriale sau filme împreună cu părinţii mei, rămâneam întotdeauna cu coloana sonoră întipărită în minte. Ulterior, citind biografiile sau interesându-mă despre viaţa unor mari artişti ai lumii, nu puteam să nu remarc intervenţia aproape divină, prin care destinele lor s-au îndreptat către muzică. Nu ştiu dacă providenţa are legătură cu descoperirea unei chitare pe şifonierul bunicilor mei, însă sunt convins că atunci destinul meu s-a schimbat spre frumos. Chitara este şi va rămâne o pasiune pentru viaţă, deoarece uneori ceea ce poţi exprima exclusiv prin sunet, fără cuvinte, este extrem de puternic şi transcende barierele de limbaj.

Muzica este pentru mine un companion de nădejde indiferent de vremuri.

Reporter: Care este povestea :umbra?

Mihai T. Alexandru: :umbra a apărut ca o dorinţă a mea, de a avea un mediu de exprimare propriu. Până la momentul înfiinţării formaţiei am activat ca side-man în diferite proiecte, însă simt nevoia exprimării şi prin compoziţii (muzică şi text) cu care să rezonez la nivel personal.

:umbra este în primul rând un grup de prieteni mai vechi sau mai noi, în care toţi încercăm să ne aducem contribuția la piese, prin elemente din muzele sau personalităţile fiecăruia.

Trupa s-a cristalizat în primele zile ale lui ianuarie 2015, la o cafea în barul nostru favorit din București. Astfel a început povestea noastră.

Reporter: Ce aveţi în plan pentru :umbra în viitorul apropiat?

Mihai T. Alexandru: :umbra plănuieşte lansarea în 2016 a primului album de studio. Va conţine 10 piese compuse în 2015 de diverse facturi sonore, însă cu anumite puncte comune, lucru care dă unitatea în idei şi exprimarea formaţiei. Dar înainte de acest album vom lansa piesa “Dau”, piesă cu un text aproape şocant, zic eu, împreună cu un videoclip conceptual.

Reporter: Ce concert te-a impresionat în mod special?

Mihai T. Alexandru: Sunt concerte Guns’n ‘roses, Red Hot Chilli Peppers, Queen sau Meat Loaf pe care le-aş putea menţiona ca fiind printre favoritele mele, însă răspunsul trebuie să fie reprezentaţia aniversară de 25 de ani a musicalului “Fantoma de la Operă” scris de Andrew Lloyd Webber de la Royal Albert Hall. Niciun alt spectacol muzical pe care l-am văzut live sau înregistrat până atunci sau de atunci, nu a atins în mintea mea gradul de frumuseţe absolută, aproape etalon, al acestuia. Rememorez cu plăcere interpretările extraordinare ale pieselor “Music of the Night” de către Ramin Karimloo şi “Think of me” de către Sierra Boggess.

Reporter: Ai plâns la Armaggedon?

Mihai T. Alexandru: Da, sunt vinovat. Bruce Willis, nu Ben Affleck.

Reporter: Care este „your secret guilty pleasure”?

Mihai T. Alexandru: Albumul ”All the right reasons” lansat de Nickelback în 2005. Eram anul întâi de facultate şi probabil a atins o coardă sensibilă. Ascultam aproape maniacal piese precum Savin’ me, Far away, If everyone cared. Chiar şi Photograph!

Reporter: Dacă ai putea, dintre toate persoanele care au trăit vreodată şi dintre cele care încă trăiesc, cu care ai vrea să stai la o cină?

Mihai T. Alexandru: Nikola Tesla. Una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii, practic creatorul lumii aşa cum o percepem acum, în sensul tehnologiei pe care o considerăm atât de indispensabilă. Însă aş dori să conduc discuţia înspre aspectele legate mai puţin de tehnologie precum dragostea, literatura, pacea, religia şi ideea de Dumnezeu şi muzică. Perspectiva unui astfel de personaj se poate dovedi extrem de interesantă, solicitantă şi iluminatoare în acelaşi timp.

Reporter: Aveţi de gând să faceţi un turneu peste hotare, având în vedere că printre românii din diaspora sunt mulţi care ar putea să vibreze la muzica voastră?

Mihai T. Alexandru: Ne-ar bucura să avem ocazia unui turneu în diaspora și credem că românii de acolo ar fi publicul-țintă, și mai puțin autohtonii. Ţinta mesajului nostru este sufletul, iar acesta simte româneşte, păstrând versurile în limba română, spre deosebire de formaţiile care se aliniază trendului de a cânta în engleză.

 

Interviu realizat de Ilinca Grădinariu, Editor Cultural News Diaspora

 

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *