#COP 21

0 0
Read Time:3 Minute, 29 Second

Articol scris de Bogdan Lupu, editor News Diaspora 

Începutul lunii decembrie 2015 poate fi un moment de referință pentru eforturile de reducere a impactului activităților umane asupra planetei, prin Acordul fără precedent agreeat la nivel planetar cu ocazia Conferinței de la Paris (COP 21), Cea de-a 21-a Conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (30 noiembrie – 11 decembrie 2015).

Istoric:

Totul a început in 1992 cu Conferința de la Rio supranumită Earth Summit, când omenirea a recunoscut oficial existența schimbărilor climatice, urmând o serie de tratate și conferințe dedicate acestui subiect. Cu aceasta ocazie s-a semnat UNFCCC – Convenția cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UN Framework Convention on Climate Change).

Această convenție, ratificată de 195 de țări, recunoaște în mod oficial existența schimbărilor climatice și responsabilitatea omenirii asupra acestui fenomen.[1] Obiectivul acestei Convenții este stabilizarea concentrațiilor gazelor cu efect de seră la un nivel care să prevină perturbarea antropică asupra sistemului climatic. [2] România a ratificat această Convenție prin Legea nr 24/1994.

În prezent:

Membrii semnatari ai Convenției s-au reunit anual începând cu 1995, iar reuniunea cu numărul 21, cea de anul acesta de la Paris, are o însemnătate deosebită. Peste 150 de șefi de stat și reprezentanții a 195 de națiuni au participat între 30 Nov-1 Dec 2015 la COP 21 pentru a ajunge la un acord privind schimbările climatice.

Actul rezultat, Acordul de la Paris, a fost semnat pe 12 Decembrie și este denumit de președintele Conferinței și ministrul de externe al Franței Laurent Fabius “un punct de rascruce istoric pentru reducerea încălzirii globale“. Președintele Obama a descris înțelegerea drept “cea mai buna șansă de a salva unica planeta pe care o avem“.

obama-cop21

Ținta principală a acestui acord, așa cum este prezentată în Articolul 2, este menținerea creșterii medie a temperaturii globale la un nivel sub 2 grade Celsius comparativ cu nivelul pre-industrial și efortul susținut de a limita această crestere la 1.5 grade Celsius. Separat de acest acord, deci fără obligații juridice, există și prevederea ca statele dezvoltate să finanțeze investițiile în tehnologii nepoluante ale statelor în curs de dezvoltare cu $100 de miliarde anual până în 2020.

Deși acest acord a fost numit unul istoric, există un oarecare scepticism privind viitorul său; odată ce se vor iniția oficial semnăturile în aprilie 2016, va fi nevoie de 55 de state ce produc minim 55% din gazele cu efect de seră să participe. [3]  Aceasta înseamna că și cei mai mari poluatori ai planetei, China și SUA, care participă cu 24% și respectiv 12% din emisiile de gaze de seră trebuie să ratifice acest act pentru a fi valabil. [4]

Acordul are loc într-o conjunctură globală ce poate influența piețele financiare și de energie către schimbări fundamentale privind combustibilii fosili către forme de energie regenerabile cu emisii de carbon zero. Conferința a avut o mediatizare fără precedent pentru acest gen de eveniment, în principal pe rețelele de socializare, hashtag-ul #COP21 fiind folosit de 4.5 milioane de ori pe Twitter, cel mai popular mesaj fiind, printre cele ale lui Leonardo diCaprio, Dalai Lama si White House, cel al unui astronaut aflat pe ISS, Scott Kelly.

tweet scott kelly cop21

Rămâne de văzut dacă va exista voința politică de a continua măsurile necesare pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice care deja sunt vizibile în special în zonele insulare,  defavorizate și în curs de dezvoltare.

 

 

 

Bogdan Lupu este absolvent al Facultății de Biologie și masterand al Facultății de Geografie din cadrul Universității din București, în domeniul Ecologiei și protecției mediului.

Referințe

[1] http://www.cop21.gouv.fr/en/key-dates/

[2]  http://www.anpm.ro/schimbari-climatice

[3]  http://newsroom.unfccc.int/unfccc-newsroom/finale-cop21/

[4]  http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-5aceb360-8bc3-4741-99f0-2e4f76ca02bb

[5]  http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09r01.pdf

[6]  http://www.nytimes.com/2015/12/13/world/europe/climate-change-accord-paris.html?_r=0

Surse imagini:

http://www.businessgreen.com/bg/news/2437028/cop21-president-obama-tells-paris-summit-lets-get-to-work

https://twitter.com/StationCDRKelly

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *