Interviu cu Iuliana Nenu, câștigătoarea Premiului Studentul Român al Anului 2015
realizat de Sorin Cheval, Redactor-Șef News Diaspora
Originară din Focșani, Iuliana Nenu este studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, iar Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), la cea de-a VII-a ediție a Premiilor pentru Excelență Academică în Străinătate pentru anul academic 2014-2015, a considerat că ea este cea care merită titlul de Studentul Român al Anului. Iuliana este cercetător științific în cadrul catedrei de Fiziologie, UMF „Iuliu Haţieganu”, Laborator Culturi Celulare, și coordonează un grant studențesc intern, câștigat prin concurs. Beneficiară a unor stagii de pregătire profesională în Franţa, Grecia și Italia, Iuliana Nenu a publicat deja câteva lucrări științifice originale și promite o carieră academică frumoasă.

REPORTER: Ce înseamnă pentru tine acest premiu? Cum ai ajuns să-l obții?
Iuliana Nenu: Prinsă de furtuna emoțiilor nu am meditat ce înseamnă pentru mine. Fiind în ultimul an de studiu, consider că acest premiu reprezintă încununarea rezultatelor pe care le-am obținut până acum. Înseamnă mai multă motivație de a continua ce am făcut până acum, mai multă încredere în forțele proprii. Am aplicat pentru această gală în noiembrie la insistențele unui prieten care și el a fost printre finaliști ediția trecută. M-a împins din spate, m-a motivat și a crezut până la capăt în mine. Pentru această aplicație mi-am depus CV-ul, unde am menționat activitățile mai importante pe care le-am întreprins până acum.
REPORTER: Ai reușit să publici articole în reviste internaționale de prestigiu și ai dovedit aptitudini certe pentru cariera academică. De ce ai ales să studiezi în România? Cât mai stai?
Iuliana Nenu: De când mă știu am fost pasionată de biologie. În liceu m-am gândit să urmez o facultate de biologie în străinătate, dar din lipsa banilor și a curajului am renunțat la acest gând. Sfătuită și de profesoara de biologie am venit în Ardeal, la Cluj-Napoca, să studiez medicina. În primii ani am avut o urmă de regret că nu am putut aprofunda științele biologice, dar după ce am pătruns în clinică am cunoscut Omul și suferințele sale. E mult spus că am înțeles atunci scopul meu, dar am început să văd medicina cu alți ochi și să mă regăsesc în ceea ce fac. Mi-am dat seama atunci că deși cochetam cu cercetarea aproape de la începutul facultății, rezultatele sunt nule și fără satisfacție dacă nu le împletești cu clinica. Nu îmi doresc să părăsesc România, cel puțin nu în viitorul apropiat. Aș vrea să plec în stagii de performanță în străinătate și să mă întorc de fiecare dată în Cluj.
REPORTER: Ce ne poți spune despre activitatea de cercetare pe care o desfășori? Care sunt principalele subiecte de interes științific?
Iuliana Nenu: Din anul II lucrez în două proiecte la catedra de Fiziologie. La început am avut ca modele experimentale șoricei și apoi am lucrat numai cu culturi celulare. Am studiat mecanismele moleculare de dezvoltare și metastazare ale cancerului, am studiat diferite substanțe și medicamente în scopul uciderii acestor celule perfide. Oncologia rămâne una dintre cele mai intens studiate ramuri ale medicinei, iar progresele sunt vizibile de la an la an, prognosticul pacienților fiind din ce în ce mai bun. Activitatea pe care am desfășurat-o a fost tot timpul în echipă. Când ești singur și te lovești de tot soiul de probleme (iar în cercetare sunt multe) ai nevoie de cineva care să te motiveze până la capăt, sau tu la rândul tău să fii pilonul de susținere al altcuiva.
REPORTER: Ce înseamnă pentru tine formarea ta și pregătirea profesională din România? Ce liceu ai făcut și ce crezi că ți-a oferit?
Iuliana Nenu: Formarea mea aici în Cluj a fost placa de temelie pentru rezultatele pe care le-am obținut. De asemenea, de la facultatea la care studiez, prin bursele acordate, am reușit să ajung mai departe în străinătate. Pentru tot ceea ce am învățat până acum îi sunt recunoscătoare doamnei conferențiar Filip Adriana de la catedra de Fiziologie. M-a pus pe un drum, m-a învățat să muncesc, mi-a spus să am răbdare, pentru ca acum să mă bucur de rezultate. Am absolvit Colegiul Național „Unirea”, profilul de Științe ale Naturii. De la început știam că mă voi îndrepta către științele biologice, chiar dacă nu știam cu certitudine ce voi face. Fără susținerea doamnei profesoare Ciucu Corina nu aș fi ajuns unde mă aflu acum.
REPORTER: Care sunt principalele neajunsuri ale sistemului profesional în care îți desfășori activitatea?
Iuliana Nenu: Există idei, pasiune, motivație, răbdare și determinare din partea studenților și a doctorilor, dar apoi există și frustrarea că nu poți avea un proiect de o anvergură mai mare datorită lipsurilor diverse. Lipsa fondurilor pentru reactivi, aparate și tot ce ai nevoie să îți duci o cercetare până la capăt reprezintă cea mai mare problemă în cercetarea din România.
REPORTER: Anul acesta vom avea alegeri parlamentare, iar diaspora va fi din nou chemată să se exprime. Ce părere ai despre sprijinul pe care România îl oferă diasporei? Ce lipsește?
Iuliana Nenu: Recunoașterea mai largă a tinerilor mi se pare că ne lipsește în această țară și suportul acestora. Există mulți tineri talentați care nu sunt recunoscuți, care sunt invizibili societății de plastic în care trăim. Tocmai din lipsa acestui sprijin mulți dintre acești tineri aleg să plece peste hotare și nu se mai întorc. Meritul lor este recunoscut de alții. Aceasta este problema societății românești.
REPORTER: Care sunt obiectivele tale profesionale imediate? Dar pentru anul 2025?
Iuliana Nenu: Profesional, anul acesta mă voi concentra doar pe învățat pentru examenul de rezidențiat. Probabil nu voi avea astâmpăr și o să îmi mai treacă prin cap idei pentru alte proiecte, dar mă voi strădui să nu devină o prioritate. De asemenea, voi încerca să mă bucur de ultimul an de studenție, să mă bucur mai mult de cei dragi și să le fiu alături. Peste 10 ani de acum încolo e cale lungă. Totuși, îmi place să întrezăresc un medic specialist gastroenterolog, un cadru universitar, o femeie împlinită.