Parcul Natural Văcăreşti – update

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Articol scris de Bogdan Lupu, Editor News Diaspora

Ideea înfiinţării unui parc natural în mijlocul aglomeraţiei oraşului Bucureşti poate părea ciudată pentru cineva care nu a vizitat zona gropii Văcăreşti. Totul a început în mai 2012 cu articolul Delta dintre blocuri din National Geographic România, semnat de Cristian Lascu şi ilustrat cu nişte fotografii surprinzătoare ale lui Helmut Ignat. Semnalul a fost bine primit de cititori şi a urmat o serie de alte articole, emisiuni TV, conferinţe şi cercetări la faţa locului. [1]

Autor: Dani Drăgan
Foto: Dani Drăgan

Aproape patru ani mai târziu o asociaţie fondată de aceeași inimoși Cristian Lascu și Helmut Ignat, împreună cu Florin Stoican (Kogayon) şi Dan Bărbulescu (Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta) susţine dezbaterea publică pentru proiectul de Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti. În condiţiile în care Bucureştiul este sufocat de construcţii şi trafic, adăugarea unui spaţiu verde de 183 de hectare este mai mult decât oportună, cum susţin autorii proiectului. Pe lângă protejarea diferitelor specii sălbatice din aşa numită deltă a Bucureştiului (92 de specii de păsări pentru care conservarea este prioritară pentru România, din care 11 listate în Cartea Roşie a vertebratelor, conform studiului de fundamentare) [2] și activităţile de recreere, nu este de neglijat nici potenţialul educativ al unei zone cu o biodiversitate ridicată aflată la o distanță atât de accesibilă pentru bucureșteni. [3]

Parcursul pentru înfiinţarea Parcului Natural până în această fază nu a fost uşoară, fiind nevoie de presiunea societăţii civile asupra factorilor politici pentru depăşirea diferitelor interese (mai ales imobiliare) din zonă; în aceşti patru ani sinuoși s-au obținut avizele Academiei Române și Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dar mai este nevoie și de Hotărârea de Guvern, un ultim și foarte important pas.

Foto: Dani Drăgan
Foto: Dani Drăgan

Rămâne de văzut care este viitorul acestei relicve din epoca comunistă în care natura şi-a urmat cursul timp de douăzeci şi cinci de ani nestingherită decât de locuitorii nomazi din barăci şi de gunoaiele depozitate ilegal. Înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti ar fi un act de normalitate, după modelul altor mari capitale precum rezervaţia ecologică Costanera Sur din Buenos Aires. Dacă sunteţi în zonă, vă invit să nu ezitaţi să intraţi în „groapă”, pentru a pătrunde într-o lume cu vidre, vulpi, păsări de baltă şi răpitoare, la numai patru kilometri de Piaţă Unirii.

Până atunci puteţi susţine proiectul şi afla mai multe informaţii pe site-ul asociaţiei, http://parcnaturalvacaresti.ro/ , pe site-ul Ministerului Mediului şi pe Pagina Facebook.

Resurse web:

[1] http://www.natgeo.ro/natura/habitat-conservare/9690-delta-dintre-blocuri

[2] http://parcnaturalvacaresti.ro/wp-content/uploads/2015/10/PN-Vacaresti-Studiu-de-fundamentare.pdf

[3] http://parcnaturalvacaresti.ro/proiectul-de-hg-pentru-infiintarea-parcului-natural-vacaresti-in-dezbatere-publica/

[4]  http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2015-09-18_Nota_fundamentare_HG.pdf

[5] http://www.buenosaires.gob.ar/espaciopublico/mantenimiento/espaciosverdes/reservaecologica

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *