Interviu cu Mărgărit-Mircea Nistor, doctorand român la Università di Modena e Reggio Emilia, Italia
realizat de Sorin Cheval, Redactor-Șef News Diaspora
Originar din Cluj-Napoca, Mărgărit-Mircea Nistor a terminat Facultatea de Geografie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, unde a încheiat și anul secund de master. A primit apoi o bursă Erasmus la Università di Modena e Reggio Emilia în anul academic 2010-2011, pentru primul an de master în Departamentul Scienze della Terra. În perioada ianuarie 2013-decembrie 2015 a urmat cursurile doctorale la Università di Modena e Reggio Emilia, în școala doctorală Earth System Sciences: Environment, resources, and cultural heritage. A participat la câteva proiecte europene (CC-WARE, DRINKADRIA), iar în anul 2015 a dus la bun sfârșit un intens stagiu de cercetare la University of Ljubljana.
REPORTER: De câți ani ești în Italia? De ce ai ales să-ți continui studiile acolo?
Nistor Mărgărit: Sunt in Italia de aproximativ 5 ani. Inițial am dorit să continui studiile în străinătate deoarece mă atrăgeau condițiile de învățământ, atenția acordată doctoranzilor, condițiile financiare. Unul dintre motivele pentru care am rămas în Italia a fost faptul că aici am fost admis, în 2012 depunându-mi candidatura la mai multe universități, atât din Europa cât și din America de Nord. Nu am fost admis cu bursă, însă acest fapt m-a motivat să fiu mult mai implicat în cercetare.
REPORTER: Cum este mediul de lucru academic în Italia? Te simți integrat acolo, cum ai fost primit?
Nistor Mărgărit: Am fost primit foarte bine. Când am venit la master nu știam limba italiană și atât profesorii cât și colegii au avut răbdare să învăț limba așa cum trebuie. Italienii sunt foarte prietenoși și amabili. Mediul de lucru în Italia e mult mai diferit decât cel din România. La niveul de licență și master nu se fac cursuri și seminari, ci „lezzioni”. Adică la fiecare materie se fac mai multe lecții pe săptămână, iar la sfârșitul semestrului se poate ajunge chiar și la mai mult de 72 ore la o materie. La nivel de doctorat se oferă birou doctoranzilor, computer, soft-uri și se plătesc cheltuielile de teren, participarea la congrese și eventual taxele pentru publicații. Cursurile și seminariile pentru doctoranzi au fost ținute atât de cadre didactice și cercetători din Italia, cât și din alte țări.
REPORTER: Ce ne poți spune despre activitatea de cercetare pe care o desfășori? Care sunt principalele subiecte de interes științific?
Nistor Mărgărit: Am fost doctorand pe specializarea ingineria mediului, făcând cercetare cu referire la apele subterane din sud-estul Europei și din Apennini Nordici, din regiunea Emilia-Romagna. Activitatea de cercetare a fost cam de 8-10 ore pe zi, din septembrie până în iunie, iar perioada de vară era liberă pentru mine în fiecare an. Am lucrat pe baze de date în Italia de Est, indexând indicatorii de calitate și cantitate pentru apele subterane. Pe baza acestor indicatori și a datelor de climă am efectuat calculul de vulnerabilitate a apelor subterane. În cercetările de teren din Apennini Nordici am efectuat masurători ale aflorimentelor și am analizat date colectate in situ la izvoarele din acviferele fracturate în sudul regiunii Emilia-Romagna. Subiectele de interes științific pentru mine sunt vulnerabilitatea apelor subterane, efectele schimbărilor climatice, utilizarea terenurilor.
REPORTER: Ce înseamnă pentru tine formarea și pregătirea profesională dobândite în România? Ce facultate, ce liceu ai făcut și ce crezi că ți-au oferit?
Nistor Mărgărit: Formarea și pregătire profesională din România au însemnat destul de mult, de fapt bazele de studiu au fost în România. Am absolvit Facultatea de Geografie (UBB, Cluj-Napoca), am făcut Liceul „Emil Racoviță” și Liceul de Telecomunicații Transporturi Transilvania (Cluj-Napoca) și toate mi-au oferit ocazia spre o treapă superioară de studiu. În plus au contribuit la cunoștințele de specialitate pe fiecare filieră și m-au format să fiu un om serios când voi termina studiile în respectiva instituție.
REPORTER: Ce părere ai despre colaborarea dintre cercetătorii români din Diaspora și cei care activează în România?
Nistor Mărgărit: Nu am o părere anume pentru că am fost implicat prea puțin în această chestiune. Însă va pot spune că am colaborat foarte bine cu profesorii care i-am avut în România, dar și cu unii cercetători pe care i-am cunoscut în cadrul proiectului european CC-WARE.
REPORTER: Ce ne poți spune despre comunitățile de români din zona Modena?
Nistor Mărgărit: Aceste comunități sunt nemaipomenit de sufletiste și pregătite să te ajute la nevoie. Eu i-am cunoscut pe românii de la Modena la biserica ortodoxa. Am avut ocazia să cunosc români și la terenul de rugby de la clubul din Modena. Românii de aici nu au uitat tradițiile și nici obiceiurile românești. Sunt muncitori și unii chiar s-au pregătit să rămână pe termen lung in Italia, dar sunt și români care mai pierd și timpul pe aici.
REPORTER: Anul acesta vom avea alegeri parlamentare, iar diaspora va fi din nou chemată să se exprime. Ce părere ai despre sprijinul pe care România îl oferă diasporei? Ce lipsește?
Nistor Mărgărit: Nu mă pricep foarte mult la politică. Merg la vot de obicei în România, însă când am fost în străinătate nu am reușit să ajung la vot. Asta pentru că în orașul unde locuiam nu a fost urnă, dar și pentru că problemele din noiembrie 2014, cu îmbulzeala și golănismele de rigoare, m-au ținut departe de această datorie pe care e bine să o îndeplinesc ca român.
REPORTER: Care sunt obiectivele tale profesionale imediate? Dar pentru anul 2025?
Nistor Mărgărit: Obiectivele mele profesionale imediate sunt să-mi caut un loc de muncă, dacă s-ar putea să fie în concordanță cu ce am studiat la master sau doctorat. Pentru anul 2025 mi-ar plăcea să fiu cercetător în America de Nord sau în Australia, dar nicidecum în Europa. Vă mulțumesc!
Mai multe informații despre Mărgărit Nistor, se găsesc la adresele:
http://personale.unimore.it/rubrica/curriculum/88424
http://www.earthsystem-school.unimore.it/studentidettaglio.php?user=88424