Cardul profesional european facilitează libera circulație a profesioniștilor

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Asistentele medicale, farmaciștii, fizioterapeuții, agenții imobiliari și ghizii montani care doresc să-și practice meseria într-o altă țară europeană decât cea de reședință au la dispoziție de luni, 18 ianuarie, cardul profesional european cu ajutorul căruia își pot atesta calificarea. Cardul facilitează libera circulație a profesioniștilor, prin simplificarea recunoașterii calificărilor profesionale, în toate statele membre UE.

Comisarul european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a declarat: „Cardul profesional european este un pas important spre facilitarea accesului pe piața forței de muncă pentru europenii calificați să-și exercite meseriile acolo unde este mai mare nevoie de ele și unde sunt mai apreciate. Este un instrument practic, care aduce beneficii nu doar profesioniștilor din domeniu, dar și celor care au nevoie de aceste servicii. Acest card reprezintă încă un beneficiu real al pieței unice europene.

Cardul profesional european este un certificat electronic, emis în baza unei proceduri pentru recunoașterea calificărilor armonizate la nivelul UE. Acest card nu înlocuiește procedurile de recunoaștere „tradiționale” prevăzute în Directiva privind calificările profesionale, însă oferă o opțiune avantajoasă pentru profesioniștii care doresc să lucreze, temporar sau permanent, într-o altă țară a UE.

Evaluarea calificărilor se realizează în baza normelor existente, însă mecanismul de evaluare individuală este simplificat printr-o procedură electronică. Autoritățile din țările de origine vor fi responsabile cu verificarea autenticității și valabilității documentelor care atestă calificările, în timp ce noul sistem va garanta prevenirea unor posibile abuzuri: un mecanism de alertă va proteja într-un mod corespunzător pacienții și consumatorii europeni. Profesioniștii care își doresc să își practice meseria în străinătate pot iniția procedura de recunoaștere a calificărilor prin intermediului Sistemului de informații al pieței unice.

În România, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) este punct de contact pentru recunoaşterea profesională și coordonator naţional pentru transpunerea Directivei 2005/36/EC privind recunoaşterea calificărilor profesionale. În prezent, CNRED funcţionează ca direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei Naționale şi Cercetării Ştiinţifice.

Sursa: https://ec.europa.eu/epale/ro/content/mai-multa-mobilitate-cu-ajutorul-cardului-profesional-european

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *