Carpatica, de la un posibil  faliment la redresare financiară

0 0
Read Time:3 Minute, 37 Second

Articol scris de Daniela Simulescu, Editor News Diaspora

După falimentul companiei de asigurări Astra Asigurări, iată că o altă companie de profil,  Carpatica Asig, a ajuns sub lupa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Carpatica Asig este sub supravegherea ASF încă din anul 2014, ca urmare a scăderii solvabilităţii companiei. În mai 2014 a fost aprobat planul de redresare financiară a societăţii care avea în vedere câţiva parametri, printre care: restabilirea profitabilităţii operaţionale prin echilibrarea portofoliului de asigurări, reducerea cheltuielilor de achiziţie şi administrare, dar şi atragerea de noi resurse financiare, printr-un nou aport de capital social în numerar, atragerea unui împrumut subordonat şi atragerea unui investitor strategic. Termenul-limită pentru îndeplinirea acestor obiective a fost stabilit pentru 15 decembrie 2015. În principal, societatea avea nevoie de un investitor strategic, care nu a fost anunţat până la data stabilită.

Ca urmare, începând de luni, 25 ianuarie 2016, Carpatica Asig se află sub incidenţa legii 246/2015 privind societăţile de asigurare, pentru solvabilitate şi redresare financiară. Legea 246/2015 a fost adoptată în 2015 de către guvern ca urmare a demersurilor ASF şi se aplică societăţilor aflate în prag de insolvenţă, cu scopul de a proteja atât creditorii de asigurări, cât şi societăţile de asigurare.

Foto: Glasul
Foto: Glasul

ASF va alcătui în următoarele şase luni un plan de măsuri privind redresarea financiară a companiei Carpatica Asig, care va avea la bază rezultatele evaluării societăţii de către un evaluator independent. Se vor evalua, în principal, activele societăţii, datoriile şi situaţia capitalurilor proprii. ASF a numit un administrator temporar, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), cu următoarele atribuţii: supravegherea inventarierii patrimoniului societăţii şi alcătuirea şi auditarea situaţiilor financiare. Consiliul de Administraţie Carpatica este obligat să consulte FGA înainte de a lua orice hotărâre în legătură cu activele societăţii.

Conform comunicatului de presă din 26 ianuarie 2016, Consiliul de Administraţie al societăţii  va continua eforturile pentru a finaliza procedura de atragere de capital şi încheierea procesului de due dilligence*, început luna aceasta, prin care investitorul strategic va evalua financiar, operaţional şi comercial Carpatica Asig. În comunicatul de presă menționat se arată: „Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig, împreună cu administratorul temporar numit prin decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), este mandatat să finalizeze procedura de atragere de capital şi să încheie procesul de due diligence*, aflat în plină desfăşurare la sediul companiei. În acelaşi timp, echipa executivă se va concentra spre accelerarea eforturilor de îndeplinire a cerinţelor de solvabilitate, conform celor prevăzute în Directiva Solvency II”.

Carpatica Asig nu este o companie în rezoluţie**. Avem un administrator temporar, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care are rol consultativ în cadrul societăţii. Consiliul de Administraţie îşi continuă activitatea, activitatea de subscriere continuă că şi până acum, daunele sunt plătite la timp. Săptămâna această ne întâlnim cu potenţialul investitor. Consider că suntem pe calea cea bună”, a declarat pentru News Diaspora domnul Liviu Stoicescu, director general Carpatica Asig.

„Situaţia Carpatica este o consecinţă firească a erorilor de management din trecut, a politicilor de subscriere orientată în special pe vânzarea imediată a poliţelor de răspundere civilă auto la preţuri foarte mici. Neconsolidarea portofoliului cu alte tipuri de asigurare sau vânzarea acestora la preţuri fără legătură cu costul real al asigurării a făcut că presiunea pusă pe lichiditatea şi solvabilitatea companiei să fie foarte mare. Consider că industria de profil nu ar mai face faţă unui nou faliment, motiv pentru care exclud un astfel de deznodământ. Autorităţile vor depune toate diligenţele pentru salvarea companiei. Actuala echipa de management are capacitatea de a redresa compania, atât prin măsurile de management luate, cât şi printr-un parteneriat cu un operator de specialitate de pe piaţă europeană – a declarat domnul Liviu Floarea, broker de asigurări cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu.

Carpatica Asig se află în top 10 companii de asigurări de pe piaţă românească, cu o cota de piaţă de 14% pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) şi o cota de aproximativ 8% pe segmentul asigurărilor generale, în primele nouă luni ale anului 2015.

*Rezoluţie este intervenţia autorităţii în cazul în care societatea de asigurare nu poate să-şi îndeplinească cerinţele legale, înainte de a intra în faliment.

**Due dilligence presupune verificarea unei companii, în vederea semnării unui contract sau a preluării acesteia de către o ală companie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *