Economie

Comisia Europeană: Riscuri economice în creștere pe termen mediu și lung

Potrivit celui mai recent raport privind sustenabilitatea fiscală, elaborat de Comisia Europeană, în România nu există riscuri semnificative pe termen scurt. Cu toate acestea, o serie de variabile cum ar fi poziția investițională internațională netă, datoria publică în valută străină și ponderea datoriei față de creditori nerezidenți în totalul datoriei publice, precum și volumul de credite neperformante, indică posibile provocări pe termen scurt.

Riscurile cresc însă pe termen mediu. Din perspectiva sustenabilității datoriei publice, riscurile se măresc din cauza creșterii acesteia la peste 60% din PIB până la finalul perioadei de estimare (2026), în combinație cu cele asociate testelor de stres (în mod particular, în ce privește șocurile negative asupra balanței primare). Pe termen lung, vor apărea riscuri  moderate, derivând în principal din poziția bugetară nefavorabilă curentă, agravate într-o anumită măsură de o posibilă creștere a cheltuielilor publice legate de persoanele vârstnice, în special cele pentru sistemul de sănătate și pentru îngrijirea de lungă durată.

Raportul privind sustenabilitatea fiscală este elaborat o dată la 3 ani de serviciile Comisiei Europene. El trece în revistă situația finanțelor publice din UE și identifică principalele provocări pe termen mediu și lung, un accent special fiind pus pe impactul îmbătrânirii populației.

Raportul analizează situația din toate statele membre, cu excepția celor care fac obiectul unui program de asistență financiară. El folosește setul de indicatori de analiză a sustenabilității fiscale din contextul Semestrului european.

Sursa și alte detalii: Comisia Europeană

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *