Articol scris de Sorin Cheval, redactor-șef News Diaspora
Continuăm prezentarea succintă a politicienilor români care reprezintă astăzi diaspora în Parlamentul României, cu speranța că informațiile oferite sunt utile atât electoratului interesat să cunoască pe ce s-a dus votul său, cât și parlamentarilor înșiși, în eventualitatea că doresc și pot să-și îmbunătățească prestația.
Craioveanul Viorel Riceard Badea este senator din 2008, ales pe listele PD-L, după redistribuire. Trece la PNL în 2012, pe fondul pierderii puterii de către PD-L, iar în prezent este senator liberal de Diaspora (Colegiul Europa-Asia). De altfel, traseismul politic este principala acuzație care i-a fost adusă de-a lungul timpului, atât de foștii colegi din PD-L, cât și de actualii tovarăși de la PNL.
Este absolvent al Facultății de Litere a Universității din București, cu o specializare în limba italiană. După ce activează un an ca profesor la o școală generală bucureșteană, devine consultant principal de afaceri pentru Geumacs Consulting S.R.L., iar în 1998 intră în Parlamentul României în calitate de Expert Parlamentar. În perioada 1999-2000 a fost Secretar de Stat la Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, iar din 2000 până în 2006, în perioada Guvernului Năstase, a fost consilier în Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În 2008, anul când obține primul mandat de senator, este și vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Într-o emisiune recentă, declară că face politică de la începutul anilor ‘90, când era Președintele Ligii Studenților, și că este „cel care a înființat Departamentul Românilor de Pretutindeni”, în 1999, fără a avea totuși o afiliere politică la acel moment.
Pe site-ul Senatului, la secțiunea Experiență politică/Activitate, dl. senator Badea apare ca fiind Prim-vicepreședinte PDL Diaspora, cu toate că funcția sa politică actuală este Co-președinte PNL Diaspora. Evident, site-ul Senatului României este neactualizat, iar asta se întâmplă, desigur, pe banii contribuabililor.
Din declarația de avere de pe același site, reiese că veniturile domnului Viorel Riceard Badea provin numai din salariul de parlamentar. În declarația din 2015 se consemnează faptul că senatorul Badea deține încă din anul 2000 o cotă parte dintr-un teren de 63 mp din Sectorul 1 al Capitalei, dar în declarația de la intrarea sa în parlament (2008) acest teren nu apare. Terenul este trecut ca proprietate aparținând senatorului liberal abia începând cu declarația de avere din 2011, după ce în declarația din 2010 secțiunea respectivă (Bunuri imobile) este de necitit. Pentru evitarea oricăror suspiciuni, site-ul Senatului se cere actualizat și corectat și în această secțiune.
Viorel Badea este inițiatorul propunerii legislative privind sărbătorirea Zilei limbii române, în fiecare an la 31 august. Experiența senatorului Badea sa în problemele diasporei este incontestabilă, ceea ce-l face un potențial candidat la alegerile parlamentare din toamnă.
Surse de informare:
http://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=6bb6953a-8d6a-49ef-8ce0-fee8e084953f
https://www.youtube.com/watch?v=nV0ZhTWzjlw&feature=youtu.be
http://www.senat.ro/Declaratii/Senatori/2008/av_badea_viorel_riceard_16_12_2008.pdf
http://www.senat.ro/Declaratii/Senatori/2008/av_badea_viorel_riceard_12_06_2009.pdf
http://www.senat.ro/Declaratii/Senatori/2008/av_badea_viorel_riceard_03_11_2010.pdf
http://www.senat.ro/Declaratii/Senatori/2008/av_badea_viorel_riceard_14_06_2011.pdf
http://www.senat.ro/Declaratii/Senatori/2012/av_badea_viorel_riceard_28_05_2015.pdf