Tunelurile pentru urşii din România

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Articol scris de Bogdan Lupu, Editor News Diaspora

Fragmentarea habitatelor este o preocupare majoră a organizaţiilor de mediu din ţările vestice, dezvoltarea majoră a infrastructurii şi urbanizarea din perioadele lungi de dezvoltare economică reducând suprafeţele viabile pentru traiul populaţiilor de animale sălbatice. Ţările estice, printre care şi România, au păstrat aceste suprafeţe și, din fericire, proiectele actuale de infrastructură se supun unei legislaţii Comunitare actualizate.

O serie de ştiri relativ recente a ridicat problema blocării construcţiei tronsonului de autostradă Lugoj-Deva, precum şi a altor drumuri judeţene, din cauza lipsei infrastructurii pentru protecţia faunei, respective tuneluri şi pasaje ecologice, conform Acordurilor de Mediu în vigoare.

ecological corridorFragmentarea reprezintă transformarea unor habitate viabile în areale mai mici şi mai izolate, cu proprietăţi reduse de susţinere a vieţii sălbatice. Un raport din 2011 al European Environmental Agency notează fragmentarea peisajului (landscape fragmentation) ca factor contributor la pierderea şi declinul faunei sălbatice, creşterea riscului pentru speciile ameninţate, afectarea cursurilor de apă şi a zonelor de recreere. De aceea, orice proiect de infrastructură trebuie să ţină cont de situaţia reală din teren, să fie precedat de studii asupra faunei locale, obiceiurile de hrană şi migraţie, arealele speciilor de interes sau protejate.

Metoda propusă este cea a coridoarelor ecologice care, sub forma pasajelor sau tunelurilor, permit migrarea animalelor şi evită izolarea din punct de vedere reproductiv sau restricţia accesului la hrană. Astfel, habitatele ar fi interconectate, iar carnivorele mari din România (urs, lup, râs) ar avea acces la suprafeţele mari de teren necesare traiului lor. La nivel european, România este un model de succes prin prezenţa acestor specii ce în alte state au fost exterminate, existenţa lor indicând habitate cu valoare ecologică ridicată.

Rămâne însă de văzut dacă dezvoltarea inevitabilă şi necesară a infrastructurii din România va ţine cont de această oportunitate pentru conservarea naturii şi poziţionarea ca un spaţiu cu valori naturale reale pentru Europa.

Sursa imaginii cover: http://www.carnivoremari.ro/Conservarea-carnivorelor-mari-in-judetul-Vrancea.php

Sursa imaginii din text: http://climatechange.birdlife.org/solutions/connecting-and-enhancing-healthy-habitats-in-the-wider-landscape-is-helping-species-to-adapt/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *