Interviu cu interpreta de jazz Mădălina Mantu, realizat de Daniela Simulescu, Editor News Diaspora
Jim Ferguson (fost solist Hot Chocolate), Castle Jazz Band Hannover, saxofonistul german Peter Schultz, sunt numai câţiva dintre artiştii alături de care Mădălina Mantu a cântat. Melodiile cântate de ea sunt difuzate de posturile de radio din nord-vestul Germaniei, a dat nenumărate interviuri în ziare importante din land-ul Niedersachsen (Saxonia Inferioară), însă un moment important al carierei sale a fost apariţia de la postul TV SAT 1, unde cântăreaţa română a susţinut un recital la o emisiune matinală de maximă audienţă, Frühstücksfernsehen. În urma acestei apariţii, cântăreţei i s-a propus un contract pe termen lung. Mădălina Mantu a cântat în numeroase oraşe din vestul Europei: Hamburg, Hannover, Köln, Düsseldorf, Berlin, Zürich, abordând variate genuri muzicale: jazz standard, blues, pop, swing, musical.
Mădălina Mantu iubeşte viaţa, iubeşte muzica şi, pentru că s-a îndrăgostit de poetul român Mihăiţă Macoveanu, s-a întors să trăiască şi să cânte în ţara de unde a plecat cu peste 20 de ani în urmă.
Reporter: Abordezi multe genuri muzicale, de la jazz la musical. Când ai început să cânţi?
Mădălina Mantu: Muzica este o iubire de o viaţă. Am început să cânt vocal la vârsta de cinci ani melodiile formaţiei ABBA, iar la şase ani am început să cânt la pian sub îndrumarea tatălui meu. Am fost cântăreaţa şcolii unde învățam până la vârsta de zece ani când am renunţat să mai cânt vocal şi am continuat cu pianul. Visam să ajung o mare pianistă și să cânt Beethoven pe marile scene, aşa că am studiat intens până la şaptesprezece ani. Atunci, a fost un moment dramatic pentru mine: mi-am dat seama că nu voi deveni niciodată pianista care visam să fiu, nu aveam destul talent pentru asta. Printr-o întâmplare, m-am întors la voce şi am început să studiez intens canto clasic. Una dintre cântăreţele mele preferate este Ella Fitzgerald, aşa că am început să cânt jazz, apoi am abordat şi alte stiluri muzicale.
Reporter: Ai locuit mulţi ani în Germania. De ce ai ales Germania şi nu altă ţară? Cum a fost pentru ţine să trăieşti într-o ţară străină?
Mădălina Mantu: În Germania, țară dragă inimii mele, am ajuns în 1992, la 21 de ani. Am plecat să cânt, și am rămas până în 2004. Acolo am cunoscut satisfacţia profesională şi tot acolo s-a născut fiul meu, de care sunt foarte mândră, Kevin Konstantin Mantu. Kevin este pianist, ca tatăl meu, şi, deşi are doar nouăsprezece ani, este asistent de profesor la Academia de Muzică din Hannover. A început Academia la paisprezece ani, a absolvit la şaptesprezece, iar acum se pregăteşte pentru bacalaureat. Știu că pare un paradox, dar da, Kevin a terminat deja o facultate, unde a fost admis fără să fi terminat liceul în semn de recunoaștere pentru talentul său muzical cu totul ieșit din comun. A câştigat concursul naţional de interpretare şi compoziţie muzicală din Germania Jungend musiziert.
Legat de traiul într-o țară străină, în oraşul Hannover, unde am locuit, nu erau foarte mulţi români şi nu pot să spun că întâlneam foarte des alţi români. Germanii credeau că vin dintr-o ţară latină, fără ca eu să le spun, de multe ori, că vin din România.
Reporter: Ai fost plecată foarte mult timp din România. Ţi-a fost dor de ţara ta în tot acest timp?
Mădălina Mantu: Nu am avut timp să simt depărtarea de ţară, am muncit foarte mult. Mi-a fost dor de oraşul meu natal, Piatra Neamţ, de părinţii mei care acum nu mai sunt. Dar trăiesc prin muzică şi am simţit că trebuie să trăiesc acolo unde pot să cânt . Mi s-a făcut dor de ţară atunci când m-am îndrăgostit de Mihăiţă Macoveanu, pentru că el, fiind un patriot autentic, mi-a amintit de ţara mea, mi-a insuflat dorul de ţară, aşa că am simțit nevoia să-l urmez, am venit în ţara poetului.
Reporter: Ai revenit de puţin timp în ţară. Cum este ţara ta acum pentru ţine? Ai fost bine primită?
Mădălina Mantu: România nu mai este ţara din care am plecat la 21 de ani. S-a construit mult, oamenii s-au schimbat. M-a bucurat mult să constat că lucrurile au evoluat considerabil, din punct de vedere politic şi social. M-am bucurat mult să văd toate aceste schimbări, să simt că oamenii apreciază din ce în ce mai mult cultura autentică. De când am ajuns în ţară, am participat la diferite evenimente culturale, ca Ziua Culturii Naţionale, am fost invitată la radio, la televiziune. Oriunde m-am dus am fost primită cu prietenie şi simpatie.
Reporter: Ce plăceri “vinovate” ai, Mădălina ?
Mădălina Mantu: Iubesc muzica, iubesc viaţa şi sunt îndrăgostită de literatură şi iubire. Iubesc cu toată fiinţa mea, ceea ce m-a făcut să vin acasă. Iubesc oamenii şi socializez mult. Vorbesc mult pe Facebook, îmi place ciocolata albă şi îmi place să beau cafeaua de dimineaţă doar într-o anumită cafenea.
Reporter: Ai votat vreodată în străinătate? Sunt oameni care preferă să nu-şi exercite acest drept constituţional, ce părere ai despre asta?
Mădălina Mantu: Am votat la ultimele alegeri prezidenţiale (n.r. 2014) şi chiar am stat mult de vorbă cu prietenii despre opţiunile politice de la vremea respectivă. Am fost fericită de rezultatul alegerilor. Îmi doresc foarte mult ca românii să iasă din minciuna în care consider că s-a trăit până acum şi să ajungem împreună acolo unde trebuie să fim, adică în fruntea Europei. Pentru că avem oameni talentaţi, oameni care îşi asumă responsabilităţi şi îşi iubesc ţara. Cred că schimbarea vine de la noi, de la fiecare în parte. Aşa că, dacă fiecare îşi propune să fie mai bun, mai corect, să facă mai bine ceea ce are de făcut şi ţara va merge pe calea cea bună. Este important pentru mine să îmi exprim votul şi , chiar dacă nu am votat în Germania de fiecare dată când au fost alegeri, întotdeauna a contat rezultatul alegerilor.
Reporter: Ce proiecte de viitor ai?
Mădălina Mantu: Proiectul meu de suflet se numeşte “Poetul şi Cântăreaţa”. Împreună cu Mihăiţă Macoveanu, care îmi este acum partener de viaţă şi de creaţie, am construit acest proiect care ne reprezintă pe fiecare dintre noi şi înseamnă muzică şi poezie împreună. Proiectul a prins viață în urmă cu un an şi jumătate printr-o colaborare de la distanţă, eu locuiam în Germania. Am început să cânt melodii pe versurile poetului, iar în puţinul timp de când m-am întors în ţară, am fost prezenţi cu acest proiect la numeroase evenimente culturale. În luna decembrie Mihăiţă Macoveanu a lansat volumul de versuri „Poezie – Veniţi, că România moare”. Am fost alături de el în cadrul acestui eveniment, am cântat şi am recitat. Trebuie să spun că melodiile sună foarte bine, sunt primite de public cu entuziasm. Urmează o perioadă plină, am deja concerte programate pentru luna februarie. Ne dorim să ducem “Poetul şi cântăreaţa”, muzica şi poezia împreună, din România în Germania, în Italia și Spania, acolo unde există comunităţi numeroase de români. Vrem să ajungem la Chişinău și îmi doresc foarte mult să ajung cu acest spectacol și în oraşul meu natal, Piatra Neamţ.
Câteva piese interpretate de Mădălina Mantu:
https://www.youtube.com/watch?v=m41pvdBFLGk
https://www.youtube.com/watch?v=yYBwjT8ZQFg
https://www.youtube.com/watch?v=YeMjyzBQ3Ik
Sursa imaginilor:
http://mihaitamacoveanu.ro/index.php/ro/poetul-si-cantareata/galerie-foto