Deputații diasporei române: Eugen Tomac

0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

Articol scris de Sorin Cheval, redactor-șef News Diaspora

Neafiliat vreunui grup parlamentar, Eugen Tomac este deputat din 2012 când, candidat din partea PD-L, câștigă un loc în Colegiul 2 Diaspora, care include Republica Moldova și Asia. Basarabeanul Tomac are aproape 35 de ani și s-a remarcat prin pozițiile sale unioniste constante. S-a evidențiat și prin apropierea permanentă de Traian Băsescu, apropiere din poziție de supus, cum altfel. Eugen Tomac este cel care, în calitate de președinte-muncitor (iulie 2013 – iunie 2014) al partidului de casă al președintelui-jucător, a pregătit locul pentru intrarea Elenei Udrea în Partidul Mișcarea Populară și a fost șeful de campanie al acesteia. La începutul campaniei, Tomac declara pentru Agerpres că PMP ”nu va împânzi toate străzile și localitățile din țară cu imaginea candidatului”. Ce a urmat în realitate, știm cu toții… Așadar, responsabilitatea eșecului campaniei „Bună pentru România” îi aparține într-o măsură și lui Eugen Tomac, care a „plătit” foarte scump acest eșec prin ocuparea astăzi a postului de Președinte Executiv al partidului, în umbra tătucului protector, poate și pentru asigurarea conducerii partidului după retragerea forțată a Elenei Udrea. A fost președinte PMP cu acte în regulă în perioada februarie – octombrie 2015, făcând practic puntea între Udrea și Băsescu.

12715220_1153686784656006_78480491862006639_nDin informațiile disponibile pe site-ul Camerei Deputaților reiese că dl. Tomac este doctorand al Universității din București din vremuri aproape imemoriale (2006). Eugen Tomac a deținut și deține funcții publice relevante pentru un deputat care dorește să reprezinte diaspora, dar vizbilitatea sa mediatică este mai degrabă modestă, poate și din cauza acceptării poziției de plan secund, de aghiotant al lui Traian Băsescu. În calitate de deputat, Tomac s-a concentrat pe dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova (are un birou de parlamentar la Chișinău din 2013), dar a avut un rol important și în sprijinirea drepturilor românilor din Valea Timocului (Serbia), acordarea cetățeniei române etnicilor români din afara granițelor, precum și sistemul de vot pentru românii din diaspora.

Din declarația de avere rezultă că deputatul Tomac are domiciliul în Galați (la începutul mandatului locuia mai aproape de București, în orașul Măgurele), trăiește numai din salariul de parlamentar și nu deține proprietăți imobiliare. Pe de altă parte, declarația de interese ni-l prezintă pe domnul Tomac acționar minoritar la o firmă fără activitate în ultimii ani, cu sediul în Cluj-Napoca (American Electrical Services S.R.L.) și președinte al unui ONG obscur spre inexistent, și anume „Centrul pentru Educație” cum a notat în declarație, superficial, deputatul. Este probabil vorba despre Asociația „Centrul pentru Educație Democratică”, având printre membri fondatori, alături de Eugen Tomac, și pe Dan Stoenescu, actualul ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, centru cu o activitate la fel de ștearsă în prezent.

În iulie 2015, DigiTV consemna: „Potrivit procurorilor Parchetului General, Departamentul Românilor de Pretudindeni (DRP) a decis să acorde finanţare unei asociaţii din Chişinău pentru a pune pe picioare proiectul. În iulie 2010, aceasta primeşte 28.000 de euro, adică 30% din finanţarea solicitată. Câteva luni mai târziu, aceeaşi asociaţie cumpără cu 100.000 de euro un post de radio a cărui valoare de piaţă estimată nu ajungea la 1.000 de euro.” La conducerea DRP în acea perioadă se afla Eugen Tomac, care neagă vehement acuzațiile aduse.

Politician tânăr, dar cu vastă experiență instituțională, Eugen Tomac evoluează astăzi sub semnul unor certitudini: relația de vasalitate față de Traian Băsescu și interesul natural pentru diaspora. Rămâne totuși de văzut dacă această combinație este în măsură să-i asigure un viitor durabil în politică sau îi oferă satisfacție doar pe termen scurt.

Surse imagini:

http://www.eugentomac.ro/ps-news-tomac-ii-cere-lui-ciolos-sa-l-demita-de-urgenta-pe-seful-anaf/

https://www.facebook.com/tomaceugen/photos/pcb.1153686871322664/1153686784656006/?type=3&theater

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Deputații diasporei române: Eugen Tomac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *