Articol scrie de Sorin Cheval, redactor-șef News Diaspora

Ovidiu Alexandru Raețchi are 36 de ani și își va încheia în toamna aceasta mandatul de parlamentar al diasporei, după ce a fost ales în 2012 în colegiul uninominal nr. 4 Orientul Mijlociu – Africa, din partea Partidului Conservator. Considerat multă vreme un personaj extrem de apropiat al lui Dan Voiculescu, exclus totuși din PC în urma unor acuzații de reformism, deputatul Raețchi trece cu arme și bagaje la PNL în septembrie 2014, tocmai la timp pentru a participa la campania lui Klaus Iohannis și a-și consolida rapid poziția în partid. Rapid și suficient cât să se plaseze acum în poziția de candidat al PNL la Primăria Sectorului 5. Așadar, avem de-a face cu un deputat ales pentru a reprezenta diaspora, dar care în această perioadă începe să aibă ca prioritate alegerile locale din București. Iar șansele lui Ovidiu Raețchi de a câștiga fotoliul de primar nu sunt deloc mici: este un politician tânăr, dar experimentat și dinamic, cunoaște foarte bine sectorul unde candidează, iar contracandidații săi PSD-iști sunt divizați și au de rezolvat serioase probleme personale cu DNA. De altfel, recentele atacuri de stradă ale PSD la adresa lui Raețchi aflat într-o vizită în sector sunt tocmai un semn al derivei corăbiei obișnuită cu victoriile facile ale primarului „care este” Vanghelie.
Activitatea sa parlamentară s-a concentrat pe problemele diasporei, fiind semnatar al mai multor propuneri legislative în această direcție, vizând creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora, protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, stimularea înfiinţării microîntreprinderilor de către cetăţenii români cu rezidenţă într-o ţară străină, sau cursuri de limba, literatura şi istoria română pentru copiii românilor din afara graniţelor.
Absolvent al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, specializarea „Ştiinţe politice” (2002), Ovidiu Raețchi a fost consilier la Parlament (2002-2012), director al Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și al venerabilei publicații „Ghimpele”. Sub conducerea lui Raețchi (2011-2012), aceasta a fost extrem de virulentă la adresa PD-L și a lui Traian Băsescu, consecventă cu orientarea politică a directorului său de atunci. După plecarea lui Raețchi, ziarul a dispărut chiar și din online, iar cifra de afaceri a trustului care-l deținea a ajuns la zero. Conform declarațiilor de avere și interese, Raețchi încă deține acțiuni la respectivul trust, precum și la alte două societăți comerciale cu cifre de afaceri derizorii, singura proprietate este o Solenza din 2004 și trăiește exclusiv din salariul de parlamentar.