Politică

De ce diaspora votează cu dreapta

Articol de Emil Călinescu

Probabil mulţi v-aţi întrebat deseori acest lucru, dar dacă întrebi, însă, un român din Spania, Italia ori Republica Moldova, cu greu îţi va putea răspunde. Voi încerca eu să fac asta, deşi sunt convins că unele răspunsuri vor supăra. Aşadar:

Stânga este asociată cu comunismul

 

Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

Citeam 2 articole ale lui Mircea Kivu, în România Liberă, în care cunoscutul sociolog comenta datele unui sondaj de opinie foarte recent. Ce este de reţinut este un lucru fundamental: părerile celor de stânga, în privinţa multor lucruri, nu diferă foarte mult de părerile celor de dreapta. La noi atât stânga, cât şi dreapta, e formată din persoane religioase, cu toţii vor taxe mici şi protecţie socială mare. Diferenţa fundamentală apare la raportarea la Partidul Comunist.

Fix aici este cheia: diaspora, în mod evident, se disociază de Partidul Comunist. Dacă erau comuniştii la putere, ei n-ar fi putut ajunge în străinătate.

Atât românii din ţară, cât şi cei de afară, asociază stânga şi partidele de stânga cu comuniştii. Aşa că votul pentru dreapta este, în continuare în străinătate, într-o proporţie considerabilă, un vot anti-comunist.

Diaspora nu are pensionari

Atunci când este analizat publicul PSD (ori publicul stângii, per total), se spune că ar fi public ne-educat, analfabet şi tot felul de alte defecte. În fapt, grosul îl reprezintă PENSIONARII. În străinătate au plecat oameni SĂ MUNCEASCĂ. Ce înseamnă asta? Dacă te uiţi la vârsta medie a românilor din diaspora şi apoi te uiţi la votul românilor din ţară, pe acelaşi interval de vârstă, diferenţele îţi vor părea mai mici. Ca să nu mai spun că o nouă categorie de diaspora, studenţii, sunt și cei mai activi politic. Iar studenţii votează cu
dreapta şi-n ţară, nu doar în străinătate.

Românii de afară nu sunt influenţaţi de părinţi ori bunici

Când stai în casă cu un părinte ori bunic care se uită toată ziua la Antena 3 ori RTV, s-ar putea să simţi o oarecare influenţă. Uneori e una indirectă (Băsescu a tăiat salariul părinţilor mei şi de atunci o duc foarte greu) sau chiar una directă (Cât stai în casa mea nu votezi cu Băsescu). În străinătate românul votează fix cum crede el şi cum cred cei de vârsta lui.

Diaspora are altă agendă şi votează după alte criterii

În ţară criteriile după care se votează pot fi:

  • Nivelul de trai (Guvernul X a scăzut salariile, Guvernul Y a scăzut taxele, Guvernul Z a mărit alocaţiile);
  • Modul în care un partid a administrat un oraş, un judeţ, un sector (Prin 2008 se spunea, cu un oarecare sâmbure de adevăr: Diaspora votează PDL pentru că nu au trăit într-un oraş condus 8 ani de PDL; e valabil şi invers: în unele localităţi, nu doar din mediul rural, influenţa primarilor este covârşitoare).

În străinătate criteriile sunt:

  • Ce imagine are politicianul X (dacă-i plagiator, dacă face declaraţii aiuritoare, dacă este bine văzut în străinătate).
  • Lupta împotriva corupţiei. Nu se ţine cont de cât de multe a făcut politicianul X, dacă e corupt el este amendat de electorat.
  • Cât de multe a făcut acel politician pentru diaspora (aici e o întreagă discuţie, diaspora nu este toată aceeaşi; spun doar că Băsescu, politician DE DREAPTA, a oferit cetăţenilor din Republica Moldova paşaport românesc, câştigându-i pentru totdeauna prin acest gest).

Aici probabil mulţi îmi vor sări în cap, însă acesta este adevărul: în România PDL şi Băsescu au pierdut tăind pensii şi salarii, măsură asta, însă, a fost considerată una utilă de către românii de afară. În teorie, dacă alţii o iau şi tu nu eşti afectat, o poţi consideră o măsură pozitivă. Pe de altă parte, în mod contrar, o decizie nu poate fi evaluată pozitiv dacă te-a afectat în mod direct. Este un cerc vicios din care nu se poate ieşi.

Diaspora este imună la mesajele naţionaliste

Aş zice că dimpotrivă: diaspora respinge mesajele naţionaliste. Motivul este simplu: ei se lovesc de naţionalismul din ţările gazdă, naţionalism care-i afectează uneori în mod direct. Din acest motiv, diaspora a respins dintotdeauna naţionalismul de orice fel. Dacă ei ar trăi sub un guvern naţionalist, s-ar putea ajunge la situaţia să nu mai aibă locuri de muncă (celebrul discurs străinii muncesc, iar autohtonii sunt şomeri).

Diaspora nu depinde de aleşii locali

Ştiu că am mai zis asta, dar trebuie să subliniez. În ţară există nişte vectori de imagine extrem de utili. Celebrele afişe cu Garantat Vanghelie nu sunt deloc inutile. Dimpotrivă: Vanghelie chiar făcuse din Sectorul 5 un fief PSD. În provincie e fix la fel, acolo funcţionând ideea de Primar – Preşedinte de Consiliu Judeţean.

Nu contează partidul, că primarii îşi tot schimbă partidul, nu contează programul politic, contează că primarul te îndeamnă să votezi aşa. Şi votezi.

În străinătate toate acestea nu există, aşa că omul votează după alte criterii.

Într-un articol viitor voi vorbi despre prezenţa la vot din diaspora, despre problema unităţii diasporei şi despre ce este de făcut pentru că ea să poată avea un cuvânt de spus.

Până atunci urez tuturor cititorilor site-ului News Diaspora salutări ROMÂNEŞTI!

Emil Călinescu este la baza sociolog şi blogger. Deţine mai multe proiecte în online, printre care EmilCalinescu.eu (blog personal), Cinemil.ro (blog de filme), Politicalinescu.ro (blog politic). Îşi va lansa, în viitorul apropiat, încă 2 proiecte.

Cover photo: Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *