Interesul național sau ca la noi la nimeni

0 0
Read Time:4 Minute, 9 Second

Text scris de Marius Buzuc

După ce Marius Şumudică, antrenorul liderului, a reuşit să-şi negocieze amenda, data intrării în vigoare şi perioada suspendării la apel (în cazul „pariuri sportive”), Federația Română de Fotbal, la sugestia selecţionerului a reuşit să pună suficientă presiune pe Liga Profesionistă de Fotbal şi a mai lansat pe piaţă o nouă decizie aberantă în numele „interesului naţional”. Finala Cupei Ligii se va disputa într-o seară de iulie.

În teorie, acest ultim act încheie stagiunea în curs, însă în practică deschide pe plan intern viitoarea stagiune de campionat. Toată această aberaţie se datorează unei mentalităţi înfipte adânc în defuncta cultură a comunismului, pată neagră din istoria poporului român. Anghel Iordănescu trecut bine de vârsta pensionării încă nu a reuşit să înţeleagă faptul că astăzi fotbalul se joacă în capitalism şi rezultatul acestei finale poate plăti salarii sau poate contura bugete, dacă ne gândim la Concordia Chiajna sau la situaţia celor de la Astra Giurgiu, după ce principalul finanţator a început să facă cunoştinţă cu „Beciul Domnesc”.

Concordia Chiajna - Dinamo 3-0. Sursa https://www.youtube.com/watch?v=DccZ_TA8-Hw
Concordia Chiajna – Dinamo 3-0

După victoria din manşă tur a semifinalelor în faţa celor de la Dinamo, Concordia Chiajna este cu un pas în finală. În schimb, după situaţia clasamentului din play-out şi, de ce să nu admitem, şi după joc este cu un pas în eşalonul secund. În cazul în care va retrograda şi lipsită de drepturile TV din prima ligă, Concordia va fi confruntată cu dezintegrarea actualului lot, iar antrenorul Adrian Falub va fi prin altă parte în luna iulie. În cazul în care gruparea ilfoveană se califică în finală şi retrogradează, cu ce jucători se va aborda finala? Prin această decizie, cel puţin teoretic, Anghel Iordănescu îi anulează dreptul unui coleg de breaslă să-şi treacă în palmares un trofeu, fie el chiar şi Cupa Ligii. Până la finală va urma o perioada de mercato; în concluzie, o serie de jucători se vor califica în finală, iar o altă serie va intra în iarbă pentru a-şi disputa trofeul.

Pe lângă morala sportivă se mai ridică la fileu două aspecte: credibilitatea LPF şi lipsa de respect afişată faţă de sponsorul principal al competiţiei (Adeplast) şi televiziunile care au cumpărat drepturile TV. Dacă nu mă lasă memoria, această competiţie a fost vândută către firma din Malta la pachet cu Liga 1. În România, una se plăteşte, alta se livrează. În occident sau în fotbalul mare, aşa cum ne place nouă să spunem, pentru această decizie, LPF s-ar trezi citată în instanţă de entităţile juridice viciate, dar la noi, ca de obicei, se va pune batista pe ţambal. Dacă ne-am întrebat vreodată de ce investitorii serioşi evită fotbalul românesc şi de ce sponsorii mai degrabă sponsorizează Udinese (Dacia) decât să se asocieze cu fotbalul românesc, am primit în sfârşit răspunsul.

Şi totuşi, nu reuşesc să înţeleg unde-i interesul naţional. Majoritatea campionatelor din vestul european îşi dispută ultima etapă pe data de 15 mai. Calendaristic, este clar ca lumina zilei că în prima parte a pregătirii centralizate, selecţionerul nu va beneficia de aportul jucătorilor care evolueză peste hotare. Spre exemplu, dacă echipa Cordoba termină sezonul regulat pe poziţie de play-off în liga secundă spaniolă, Florin Andone va fi abordabil de echipa echipa naţională doar cu două săptămâni înainte de partida de deschidere a campionatului european. Câţi jucători din întrecerea internă vor prinde lotul de 23 pentru EURO 2016, câţi vor fi titulari în faza grupelor? Îmi pare rău, dar cu o mentalitate învechită pe banca tehnică, rămân în continuare la părerea că după derby-ul cu Albania, echipa naţională va ateriza la Bucureşti.

Pe la posturile de ştiri a circulat o informaţie. DNA investighează în momentul de faţă gestiunea lui Mircea Sandu la FRF. Nu m-ar mira ca noua gestiune să fi păstrat datina implementată de Mircea Sandu în birourile federale. Tot pe fondul interesului naţional în iarnă, FRF a organizat un cantonament centralizat în defavoarea cluburilor. În Turcia nu am jucat cu nimeni, s-au cheltuit fonduri nejustificate doar pentru o vacanţă a federalilor în Antalya şi a satisface mofturile unui selecţioner plecat în lumea viselor. Sunt curios unde se va efectua stagiul de pregătire şi câţi oameni din conducerea federaţiei vor însoţi echipa naţională.

Am văzut lista jucătorilor convocaţi pentru dublă amicală cu Spania şi Lituania. Întâmplător sau nu, lipseşte Denis Alibec, la concurenţă cu Nicuşor Stanciu, cel mai bun fotbalist din competiţia internă. Să adaptez puţin din Marius Şumudică: în iarnă când se simula pregătirea, Denis Alibec a fost bun, dar acum, când întâlnim adversari în adevăratul sens al cuvântului, este mai bun Andrei Ivan, adică un atacant care a marcat în sezonul regulat exact cam cât marchează în medie pe sezon un fundaș cu detentă la fazele fixe ofensive într-un sezon în fotbalul din vest.

Text publicat și pe blogul autorului, la adresa catenaccio.ro

Surse imagini: http://newsdiaspora.ro/wp-content/uploads/2016/03/anghel-iordanescu-1.jpg

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *