Mediu

Agenția națională pentru arii naturale protejate

Text scris de Bogdan Lupu

Ariile naturale protejate sunt modul prin care națiunile și comunitățile își conservă valorile naturale. Conform IUCN acestea sunt “spații geografice distincte, delimitate și administrate în mod legal pentru a obține conservarea pe termen lung a valorilor naturale și culturale precum și a serviciilor ecosistemice“.

Parcul natural Yosemite
Parcul Național Yosemite (S.U.A.). Credit foto: Bogdan Lupu

În Europa existau încă de la începutul anilor 1800 rezervații naturale însă primul parc național a fost înființat în 1872 în US, Yellowstone National Park. John Muir, naturalist și conservaționist american cu origini scoțiene, considerat părintele parcurilor naționale, se referă la acestea în unul din eseurile sale ca fiind “locuri de recreere, inspirație și rugăciune” . Fondator al Sierra Club, organizație nonguvernamentala ce a contribuit la înființarea a numeroase parcuri naționale și care în prezent are peste 2.4 milioane de membri, acesta a avut o mare influență în domeniul conservării naturii, în special asupra președintelui Theodor Roosevelt inspirând prin dragostea sa pentru Yosemite Valley unde și-a petrecut o mare parte din viață.

Majoritatea Parcurilor Naționale din Europa au fost înființate după primul Război Mondial, urmând modelul de succes al Statelor Unite, ce înființaseră deja în 1916 National Park Service. România are istoric în domeniul protecției mediului, Pădurea Letea fiind cea mai veche Rezervație Naturală a României, și una din cele mai vechi din Europa, fiind declarată monument al naturii în 1930. Cel mai vechi Parc Național  este Retezat, înființat în 1935.

Tinovul Mohoș. Credit foto: Bogdan Lupu
Tinovul Mohoș. Credit foto: Bogdan Lupu

Conform legii, ariile protejate pot avea un administrator sau un custode care poate fi o entitate juridica sau persoana fizică, desemnați sub supravegherea Ministerului Mediului ; de cele mai multe ori acesta este Romsilva R.A, printre puținele entități ce are prin natura activității sale infrastructura ceruta de legislație și care creează în subordinea sa administrații pentru acestea. Nemulțumirile activiștilor de mediu și organizațiilor nonguvernamentale interesate sunt generate de conflictul de interese între domeniul de activitate pur economic și bazat pe exploatare al Regiei, și natura activității de conservare ce nu întotdeauna are relevanța pe plan financiar în mod imediat și direct.

În prezent este în discuție în comisiile parlamentare înființarea Agenției Naționale Pentru Arii Naturale Protejate, entitate prevazută încă de la emiterea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată ulterior prin legea 49/2011, și care a mai fost înființată în 2008 pentru o lună, iar apoi a dispărut.

Conform OUG de mai sus, Agenția Națională Pentru Arii Naturale Protejate urmează să aibă responsabilitatea de a administra ariile naturale și a alte bunuri ale patrimoniului natural, puse sub regim special de protecție și conservare alături de Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” și autoritățile administrației publice locale, mai exact Agențiile de protecție a mediului locale.

Delegarea administrării și custodiei ariilor protejate și-a dovedit pe termen lung ineficiența, puține fiind ariile protejate care au progresat din punct de vedere al calității actului administrativ, și acelea fiind susținute de voluntari pasionați. Atunci când acești delegați sunt firme, regii autonome, consilii locale, oameni de afaceri, apar neconcordanțe între scopul acestora și cel primar. Într-adevăr comunitățile locale sunt direct interesate și conștiente de valorile de mediu ce au nevoie de protecție, iar colaborarea cu acestea este benefică și recomandată, dar la nivel macro este necesară o coerență între planuri de management, bugetul și resursele umane alocate, deoarece biodiversitatea nu ține cont de granițe de județ, administrator sau agenții.

Deși statul este recunoscut ca fiind un administrator prost al resurselor de orice fel în general, o structură administrativă direct coordonata Ministerului Mediului precum această Agenție ar însemna răul cel mai mic în aceasta situație, rămânând problema finanțării acesteia și atragerii de specialiști motivați să participe la acest proiect.

 

 

 

 

 

 

One comment

  • As dori si eu sa ma alatur echipei din cadrul Agentiei Nationale pentru Arii Protejate, lucrez in silvicultura si am si responsabilitati de protectia mediului si arii protejate. As putea depune un CV undeva?

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *