Să plătim sau să nu plătim pentru ceea ce citim

0 0
Read Time:4 Minute, 9 Second

Text scris de Flaura Maler (Cipru)

“The smarter the journalists are, the better off society is. For to a degree, people read the press to inform themselves and the better the teacher the better the student body” Warren Buffett

Trăim într-o lume în care știrile ne bat la toate uşile. Vrem sau nu vrem, suntem la un click distanţă de orice lucru important şi totuşi nu ajungem decât cu greu la informaţia care ne este necesară la momentul oportun. Într-o lume plină de rânduri ce aşteaptă să fie citite, unii s-au găsit motivaţi că pot face aceste articole să sune mai bine dacă noi, cititorii, le-am plăti suplimentar. Bineînţeles că în momentul de faţă orice articol în presa scrisă aflat pe internet se plăteşte deja într-un mod sau altul. Ca şi cum acest lucru nu ar exista, există oameni plini de idei care au ajuns la concluzia că alţii ar fi dispuşi să îşi golescă buzunarele suplimentar în favoarea pungilor jurnaliştilor.

În momentul de faţă, românii aflaţi în străinătate se bucură să găsescă informaţiile care îi aduc mai aproape de ţara și limba lor natală citind paginile de internet ale diverselor publicaţii în limba română. Cititorii sunt mulţi, cei care fură chiar şi 5 minute din timpul lor pentru a citi ceva interestant despre ceea ce se întâmplă acasă. Ce găsesc în schimb de cele mai multe ori sunt articole umilitoare pentru orice cititor de bun simt şi în concluzie total neinteresante. Marea majoritate a articolelor citite sunt atât de prost scrise fie din punct de vedere grammatical, fie sunt simple, groteşti traduceri ale unor articole găsite pe internet, fie sunt știri de proastă calitate despre aşa-numite vedete, încât deseori comentariile sunt mai incitante şi interesante decât articolul în sine. La aceste articole foarte proaste se adaugă multitudinea de mesaje publicitare incluse sau care apar inoportun în orice moment.

Cititorii devin “click-ăitori” care butonează mousr-ul cu viteza luminii în căutarea acelui ceva asupra căruia şi-ar putea odihni ochii mai mult de 2 – 3 minute. Timpul petrecut pe astfel de site-uri ale presei “libere” şi “gratuite” devine un timp pierdut şi inutil.

Știre publicată de Ion Cristoiu în Evenimentul Zilei, în 1993
Știre publicată în Evenimentul Zilei în 1993

Lipsa de calitate a articolelor scrise de jurnalişti români nu şi-a găsit justificare în lipsa de interes a acestora de a fi profesionişti, de a dori să îşi facă meseria cu interes şi pasiune, ci vina a căzut tot asupra publicului lipsit, chipurile, de educaţie, care nu dorește să citească articole educative, interesante, plăcute. Noi, cititorii, suntem vinovaţi de clickurile noastre care caută senzaţionalul, nu jurnaliştii care nu ştiu să trezească în cititori interesul cu subiecte atractive, educative.

Aşadar şi prin urmare, cititorii Evenimentului Zilei au avut parte de un eveniment şocant pentru că în lipsa unor jurnalişti care vor să fie la fel de buni sau poate mai buni decât cei de la BBC, cei de la acest ziar au inventat Serviciul Premium. Ce este acest serviciu? Este acel serviciu în care dai clik pe un articol, ajungi pe pagina respectivă şi după câteva rânduri aşa-zis incitante descoperi că trebuie să mai dai… Câţiva cenţi că să citeşti finalul. În introducerea acestui serviciu special jurnaliştii Evenimentului Zilei au spus că doresc să vină în ajutorul cititorilor care vor să citească ceva interesant şi de calitate. Eu, fostul cititor, m-am întrebat … să înţeleg că tot restul articolelor din ziar nu ar fi de calitate şi că ziarul ar trebui să fie aruncat la gunoi?

coverCum nu eşti anunţat dinainte că articolele pe care dai click trebuie să le plăteşti pentru că fac parte din categoria premium ajungi să dai click inutil şi rezultatul să fie supărător. Ce am ales? Cu siguranţă nu voi plăti, iar din comentariile la articolele lor am înţeles că nu prea ar fi nici alţii care să se grăbească.

Am ales să nu mai citesc Evenimentul Zilei şi încetul cu încetul să renunţ la a mai citi presă din România dacă nu este capabilă să devină profesionistă. Am ales să îmi culeg știirile zilnice din surse internaţionale unde nu există categorii, unde nu există discriminare. Este acest lucru o pierdere pentru diaspora din România? Da, este.

Eu, şi el şi noi şi restul nu vom mai avea timp să întâlnim, să cunoaştem, să dorim, să citim să învăţăm româneşte. Vom fugi de presa românească aflată în căutare de profituri câştigate uşor, fără muncă, fără dorinţă şi fără pasiune. Vom fugi de o presă care nu ştie să educe publicul cu articole intersante şi preferă articolele senzaţionale şi de scandal. Vom renunţa la cele câteva minute pe zi acordate rădăcinilor noastre cu România.

Sursa cover: http://newsdiaspora.ro/wp-content/uploads/2016/03/Abonamente_Evenimentul_Zilei_-_Google_Chrome_2016-01-18_11-03-27.png

Sursa imaginii din text: http://newsdiaspora.ro/wp-content/uploads/2016/03/Abonamente_Evenimentul_Zilei_-_Google_Chrome_2016-01-18_11-03-27.png

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Să plătim sau să nu plătim pentru ceea ce citim

  1. Gata. Incepand de maine, bag serviciul „Premium” la Radio RO.
    *Vreti sa ascultati sfarsitul unei melodii sau inceputul unui interviu important? Nici o problema ! Faceti o subscriptie la serviciul nostru „Premium”, care , in schimbul unei mici contributii va asigura primirea prin email a fisiereler cu partile ce lipsesc din programele dumneavoastra preferate! *

  2. Ar fi o idee extraordinara Mircea, se pare ca este noua metoda de a mai strange ceva bani ! Abia astept sa ma abonez la serviciul dvs „Premium”! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *