Text de Ana-Maria Calotă
Un grup plin de entuziasm format din 16 studenți ai Facultății de Geografie din cadrul Universității din București și 4 studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, îndrumați îndeaproape de prof. univ. dr. Cristian Iojă, respectiv prof. univ. dr. Călin Baciu, au fost acceptați să ia parte în cadrul evenimentului European Youth Event (20-21 mai 2016) de către Parlamentul European.
Cel mai mare eveniment de acest tip, European Youth Event, dă posibilitatea unui număr de 7500 de participanți, să se exprime în cadrul celor 150 activități propuse.

Tinerii reprezentați ai României, vor organiza un atelier cu tema Urban sustainability: The green transformation of our cities. Proiectul a fost demarat în decembrie 2015, în urma acceptului primit de la Parlamentul European. Studenții propun un joc de rol în scopul obținerii unei alternative fezabile pentru administrarea unui teren abandonat urban de dimensiuni impresionante. În prezent aceștia au numeroase repetiții, devenind astfel personaje ale jocului și îmbunătățind regulile de joc. Soluțiile propuse sunt reprezentate de promovarea conservării biodiversității (alternativa A), înființarea unui parc urban (alternativa B), construcția unui parc de agrement (alternativa D) sau dezvoltarea zonei în funcție de cerințele fiecărui proprietar (alternativa C).
Regulile jocului presupun ca fiecărui participant să îi fie atribuit un rol (primarul orașului sau reprezentanți ai: riveranilor, O.N.G.-urilor, proprietarilor de terenuri, Agenției de Protecție a Mediului, Camerei de Comerț, Direcției de Sănătate Publică, etc.), pentru care va utiliza atât informații generale, cât și confidențiale pentru a căuta o soluție comună. Discuțiile vor fi supravegheate de către un facilitator care îi va ajuta pe participanți să își exprime punctele de interes și dezacordurile, în eventualitatea găsirii unei soluții ideale. Deși se vor primi instrucțiuni clare pentru acest joc de rol, participanții sunt liberi să aleagă orice alternativă sau să propună idei noi.
Ținta jocului de rol este reprezentată de conștientizarea fiecărui participant că deciziile de viitor depind de participarea activă, colaborare și dialog deschis.
Interesant sper sa se alieze cu voi cât mai multi tineri în lupta pt conservarea naturii. Felicitări tuturor
Bravo!
Cam așa aș fi dorit eu să decurgă seminarul la Planificarea mediului: să identificăm o problemă de mediu și să realizăm un PAM, „deghizandu-ne” în reprezentanți ai diferitelor grupuri interesate. Proiectul a picat, din… lipsă de personal!