Societate

De ce fugim de acasă?

Text scris de Flaura Maler (Cipru)

Milioane de oameni decid o dată în viaţa lor fugă de acasă! Indiferent unde se află casa lor, în Anglia, Germania, Spania, Portugalia, America sau România ei vor decide şi încerce norocul altundeva departe de ţara în care s-au născut. Motivele pot fi diverse… de la o ofertă de muncă în altă ţară, la o dorinţa ascunsă de a trăi într-o ţară mai caldă, sau de a practica sky-ul tot timpul anului, de la senzaţia aceea ţară e mai pe placul lor până la ideea acolo îşi vor împlini visele indiferent de natura acestora, oameni tineri sau mai experimentaţi pot alege această cale a migraţiei. De ce? Simplu… este dreptul lor.

Casa Poporului. https://pixabay.com/
Casa Poporului. https://pixabay.com/

Decizia de a pleca din ţara în care teai născut poate fi dificilă din cauza modului în care ai fost educat sau uşoară având în vedere ani şi ani de-a rândul oamenii din ţara ta au plecat mereu. Pentru unii idea de a-şi vinde casa şi a alege aventura este o decizie grea, pentru alţii este doar un nou alt încept şi nimic mai mult. Pentru români această aventură este de multe ori o tragedie, eşti vinovat într-un fel sau altul sau eşti obligat dintr-un motiv mai complicat sau mai puţin complicat. Pentru români e greu dea un răspuns uşor… „De ce pleci de acasă? încerc şi altceva ce cred mi se potriveşte” . La români trebuie te simţi vinovat ţiai trădat patria sau vinovat te simţi sărac şi obligat pleci câştigi mai mult în altă parte. La români totul se complică. La români nu este nimic simplu.

Deseori întâlnindu cu oameni din diverse ţări întrebam cum oare de şi-au părăsit ţările mult mai bogate care le ofereau condiţii de trai net superioare celor din România. întrebam … cum e posibil? Şi aşa am aflat  germanii părăseau Germania şi plecau în America,  americanii părăseau şi ei America pentru a se muta în Canada sau Europa,  portughezii plecau în Luxemburg,  grecii şi ei plecau în America sau Franţa,  spaniolii fugeau şi ei de acasă în Franţa sau  ciprioţii lăsau soarele şi plecau în Marea Britanie, britanicii mi s-au părut chiar întreceau orice limita şi plecau oriunde, de fi spus nu au mai rămas britanici pe insula lor, în Franţa, în Spania, în Cipru, în Elveţia, în Germania, ei erau peste tot. Aşa m-am liniştit, aşa am realizat de fapt oamenii nu pot fi ţinuţi locului. Într-un număr mai mare sau mai mic, oamenii aleg plece din ţara unde s-au născut. Oamenii sunt făcuţi evadeze, călătorească descopere, dar mai ales aleagă. Oamenii nu pot fi opriţi. Fiecare dintre noi poate decide într-un anumit moment al vieţii plece şi nimic şi nimeni nu ar trebui -l oprească. De fapt, indiferent ce legi ar apărea, istoria a demonstrat oamenii vor călători, se vor muta şi îşi vor trăi viaţa acolo unde se vor simţi mai bine.

Cu aceeaşi viteză cu care aceeaşi oameni care au ales le este mai bine plece, tot ei se pot decide este mai bine se întoarcă. Mulţi dintre cei care pleacă se vor obişnui cu condiţiile ţării-gazdă, alţii vor fugi repede înapoi. Pentru cei care rămân va exista mereu întrebarea De ce te întorci? Răspunsuri diferite se vor auzi mereu: e prea cald, plouă prea mult, nu mi-am găsit prieteni, legile sunt aspre, e prea mic, e prea departe… Sau pur şi simplu vreau întorc acasă

Englezi vor pleca din Cipru pentru  nu este ca la ei (nici nu ar avea cum fie) sau este prea cald, americanii vor simţi lipsa magazinelor lor mari şi pline de produse oriunde s-ar duce, sau lipsa serviciilor de calitate, francezii vor supravieţui cu greu lipsei restaurantelor şi culturii franceze, iar româniiromânii vor duce cel mai des lipsa prietenilor, familiei, caselor lor.

Eu invita fiecare om care are ocazia plece din ţara lui o facă. Nu există limite pentru nimeni care îşi doreşte plece, experimenteze, înveţe ceva nou de la ceilalţi. Oricât de mică sau măruntă ar părea încercarea fiecăruia dintre noi, ea ne va deschide uşi, ne va lărgi limitele ne va expune posibilităţilor. Fiecare pas este un nou început, fiecare om întâlnit o nouă idee, fiecare civilizaţie o nouă experienţă. Iar dacă odată va considera experienţa încheiată, oricât de târziu sau de devreme, să se întoarcă!

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *