Congresul Diasporei unioniste 25-27 martie 2016, Chișinău

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Text scris de Silvia Dumitrache, președinta ADRI – Asociația Femeilor Românce din Italia

Congresul Diasporei Unioniste – ediția a II-a, organizat de Platforma Unionistă “Acţiunea 2012” în zilele de 25 și 26 martie în jurul datei simbolice de aniversare a Unirii Basarabiei cu România din 1918, a reunit pentru prima data la Chișinău peste 100 de participanți de pe ambele maluri ale Prutului, români care se află în prezent în străinătate, reprezentanți din diaspora ai mișcării unioniste.

627x0 (4)Lucrările congresului au fost găzduite de Academia de Științe a Moldovei și Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, chiar în sala în care Sfatul Țării a votat în 1918 Unirea Basarabiei cu România. Participanții au făcut bilanțul acțiunilor desfășurate de la primul Congres din 2015 de la București (3-5 aprilie, Palatul Parlamentului), au propus  strategii de implicare pe scară largă a diasporei pentru a contribui la reunificarea României în viitorul apropiat, analizându-se aspecte pragmatice ale înfăptuirii acesteia. Din Italia a participat cea mai numeroasă delegație: “Acțiunea 2012 Italia”, reprezentată de Alina Ieremciuc, Ansamblul “Arțăraș” din Roma, coordonator Lidia Bolfosu, Asociația “Dacia” din Roma, coordonator Tatiana Ciobanu, Alianța Românilor din Italia, alți reprezentanți ai comunității românești originare din Basarabia și România, precum și Silvia Dumitrache, președinta ADRI – Asociația Femeilor Românce din Italia. În cuvântul său către congres, Silvia Dumitrache s-a referit la faptul că Republica Moldova și România se confruntă cu probleme similare, fiind necesară o atenție sporită politicilor sociale dedicate familiei, categoriilor  de risc, precum copiii cu părinții/mamele plecate la muncă în străinătate, traficului de mână de lucru și de persoane. “Unirea trebuie realizată prin soluții și proiecte concrete.” (intervalul 2:29:20 – 2:35:50 https://www.privesc.eu/66270)

În cadrul Congresului, participanţii la al doilea Congres al Diasporei Unioniste, reprezentanți ai asociațiilor de români originari de pe ambele maluri ale Prutului stabiliți în țările Uniunii Europene, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Elveția și alte părți ale lumii, au adoptat o declaraţie privind unirea Republicii Moldova cu România.

1932284_1241921852504109_6030282968093628505_n (1)După cele două zile de lucrări ale Congresului, duminică, 27 martie, la Palatul Național participanții s-au alăturat celor 1725 de delegați ai adunării constituante a Sfatului Țării 2, o platformă reprezentativă a tuturor organizațiilor unioniste din Moldova  care va lucra la strategii care să apropie cele două ţări cu scopul final al reunirii în 2018. Printre reprezentanții diasporei în Sfatul Țării a fost numită și Tatiana Ciobanu, coordonatoarea Asociației “Dacia” (Roma).

Declarația de constituire a Sfatului Țării 2 @Agora.md

Marșul Unirii care a urmat a adunat zeci de mii de participanți care au pornit de la Teatrul de Operă și Balet și au defilat până în fața Gării Feroviare, aceasta putând fiind considerată manifestarea unionistă de cea mai mare amploare desfășurată după 1991 în Republica Moldova.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *