România ar putea deveni un important exportator de carne de bizon

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Text scris de Alice Petrescu

La capitolul bizoni, România s-ar putea considera norocoasă, având în vedere ca deține cea mai mare fermă de bizoni din Europa. În aceste condiții, țara noastră ar putea deveni în viitorul apropiat cel mai mare exportator de carne de bizon din Europa.

290px-Recea-CristurSituată în comuna Recea Cristur, la aproximativ 50 de km de Cluj, ferma se întinde pe o suprafață de 500 de hectare și adăpostește peste 600 de exemplare  de bizoni. O parte din teren este concesionat de la primării, iar o parte este luat în  arendă de la localnici.

Investiția (2,5 milioane euro) aparține afaceriștilor Hans Kekger și Rudolf Kerner, iar administratorul firmei este fostul subsecretar de stat în MAI, Toma Rus.

Bizonii au fost aduși din crescătoriile din Danemarca, Germania, Franța, Austria și Belgia. Ei în principal sunt crescuți pentru carne, care va fi exportată în țările din vestul Europeni și Germania.

Carnea de bizon are cu 75 la sută mai puțină grăsime și cu 40 la sută mai multe proteine decât carnea de vită, este bogată în minerale, acizi grași și are un nivel al colesterolului scăzut.

Pe lângă valorificarea cărnii, investitorii intenționează să exporte și animale vii pe toate continentele.

Un bizon american costă, în funcție de vârstă, între 1500 și 2200 de euro. La maturitate poate atinge o greutate de o tonă.

Când sunt sacrificați bizonii pot furniza peste 200 de kg de carne. Un kg de carne de bizon se vinde cu sume cuprinse între 15 și 100 euro. În restaurantele de lux o friptură poate ajunge și la 150 lei.

În perioada imediat următoare planul investițional urmărește crearea unui complex de vânătoare și înființarea la Cluj-Napoca a unui restaurant steak-house destinat valorificării producției.

Rețetă: File de bizon

 

Surse foto: 

http://cdn.citynews.ro/sites/default/files/styles/900xauto/public/foto-cum-ajung-bizonii-de-la-taga-farfuriile-europenilor_8.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Recea-Cristur.jpg/290px-Recea-Cristur.jpg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *