Motorul sportului românesc

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Articol scris de prof. Constantin Căliman, Director adjunct în cadrul Federației Sportului Școlar și Universitar

Promovarea prin Ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a Regulamentului de Organizare şi Desfăşurare a Activitaţilor în cadrul Asociaţiilor Sportive Şcolare (A.S.S), împreună cu Ghidul de Înfiinţare al Asociațiilor Sportive Școlare ar trebui să ,,facă lumină’’ în ceea ce priveşte paşii care trebuie urmaţi la înfiinţarea A.S.S., precum şi explicarea cadrului organizatoric – administrativ în care pot fi desfăşurate activităţile sportive şcolare, dar cel mai important, sunt nominalizate sursele de finanţare şi modul de administrare şi control al fondurilor financiare.

Din păcate, aceste informaţii nu sunt stăpânite şi astfel, ,,motorul sportului românesc’’ nu poate fi pornit. Un rol important în demararea acestui proiect o au inspectorii de educaţie fizică şi sport, dar mai ales direcțiile județene de sport și tineret care emit Certificatele de Identitate Sportivă.

Bineînţeles, cea mai mare problemă o reprezintă alocarea unui buget pentru finanțarea A.S.S.-urilor începând cu luna septembrie 2016.

Sport-Scolar-si-UniversitarActivarea Asociaţiilor Sportive Şcolare în cadrul tuturor unităţilor de învăţământ din România începând cu data de 15 septembrie 2016, ar crea cadrul organizatoric pentru demararea Campionatele Naţionale Şcolare pe ramură de sport,  într-un nou format, la care sa participe cel puțin 80% din numărul de elevi din mediul preuniversitar. Acest demers ar trebui să conducă la creșterea numărului de sportivi legitimaţi la cele 74 de federaţii sportive naţionale de la 240.000 în 2015, la cel puţin 1.5 milioane în 2017, constituindu-se baza piramidei sportului românesc.

Acest demers, coroborat cu înfiinţarea Asociaţiilor Sportive Universitare şi organizarea Campionatelor Universitare pe ramură de sport ar constitui, cadrul naţional organizatoric de implementare a competiţiei ,,Noua DACIADA’’ discutată la începutul acestui an în cadrul grupului interministerial M.E.N.C.S. & M.T.S. şi din păcate abandonată.

Articolul integral poate fi citit pe blogul autorului

Surse foto:

http://hunedoaralibera.ro/wp/wp-content/uploads/2014/08/daciada-2014.jpg

http://www.sportrevolution.ro/wp-content/uploads/2013/01/Sport-Scolar-si-Universitar.jpg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *