Societate

Despre protecția victimelor violenței domestice

Articol scris de Simona Filip

După ce am discutat tot pe News Diaspora [Societate] despre măsurile de protecție din cadrul U.E. într-un mod mai general, despre importanța și accesul la justiție, cred că este necesar să completez cu câteva informații despre Ordinul de protecție din România, cu plusuri și minusuri.

Ordinul de protecție este un instrument legislativ ce poate fi emis de către instanțele de judecată, pe o durată de până la maxim 6 luni, prin care se poate dispune evacuarea agresorului din locuință familiei, reintegrarea victimei și, după caz, a minorilor, în locuința familiei, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victima, față de copiii acesteia, sau față de alte rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate, interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima etc.

cover_News DiasporaTotul pe hârtie sună bine, însă, în practică, dificultăți apar la tot pasul: fie că agresorul nu respectă anumite restricții ce i-au fost impuse, fie că autoritățile nu știu să vină în întâmpinarea victimei, fie chiar victima nu înțelege sau nu i se explică ce înseamnă într-adevăr acest instrument și până unde se poate folosi, dar cel mai important, timpul de soluționare a cauzelor privind emiterea unui ordin de protecție, care în aceeași perioadă a anului trecut nu era unul previzibil și putea dura chiar și până la două luni, până când o victimă putea câștiga un astfel de proces și măsurile privind protecția acesteia puteau fi puse în aplicare.

S-au modificat anumite aspecte și astfel putem aminti că din data de 2 ianuarie 2016 s-a ajuns la un timp de 72 de ore în care se poate judeca și soluționa o cerere privind emiterea unui ordin de protecție, lucru absolut necesar, având în vedere că discutăm despre persoane a căror viață este pusă în pericol și necesită impunerea unor măsuri imediate. Minusul ar fi acela că noua formă a legii ridică dificultăți practice, întrucât relațiile de cooperare interinstituționale sunt deosebit de anevoioase. Poate fi afectat, de asemenea, calitatea actului de justiție, în condițiile în care administrarea probelor este greu de realizat într-un interval de timp atât de scurt. Probele sunt cruciale în acest proces, iar fără acestea Ordinul de protecție nu se poate emite.

În ceea ce privește victimele violenței în familie, acestea vor trebui să pregătească toate mijloacele de probă pe care le pot prezenta instanței înaintea depunerii cererii privind emiterea ordinului de protecție. Așadar, toate înscrisurile relevante cum ar fi, certificate medico-legale, documente emise de poliție și parchete sau rapoarte de anchetă socială vor trebui obținute înaintea depunerii cererii la instanța de judecată.

Există la nivel de fiecare județ, adăposturi care pot găzdui astfel de persoane aflate în dificultate și la care se poate cere ajutorul și unde victima este în siguranță. De asemenea, este important de știut faptul că imediat ce se petrece un incident violent este indicat ca victima să se adreseze imediat secției de poliție de care aparține, să meargă să depună o plângere penală în scris, iar la final să solicite numărul de înregistrare al acesteia (persoanele care nu sunt decise să depună plângere imediat, au la dispoziție pentru a face acest lucru 90 de zile) . Orice mesaj, înregistrare telefonică sau material ce poate dovedi comportamentul agresiv al partenerului sau mai bine spus, al membrului de familie, se poate folosi ca probă în dosarul pentru emiterea ordinului de protecție. Martorul sau martorii, care vor fi solicitați în proces (de regulă primul termen este și singurul, rareori se solicită un alt termen, în cazul în care instanța solicită și alte înscrisuri) poate fi orice persoană care cunoaște situația victimei, nu trebuie să fie cineva care să fi fost de față la incidentele la care victima a fost supusă, întrucât de cele mai multe ori, violențele se întâmplă în intimitate. Certificatul medico-legal este important și se eliberează de către Institutul de Medicină Legală. Informații conform cărora dacă pe certificat nu este înscris un anumit număr de îngrijiri medicale nu poate fi folosit în instanță sunt eronate, certificatul este perfect valabil și cântărește în dosarul pentru ordin la fel de bine ca și celelalte dovezi.

După emiterea ordinului, acesta este pus în executare de către secția de poliție de care victima aparține la maxim 5 ore de la emitere, poate avea valabilitate de până la maxim 6 luni și  atunci când sau dacă agresorul încalcă prevederile instanței, victima merge la secție și depune plângere împotriva acestuia, pentru a semnala că a fost încălcată hotărârea judecătorească. Astfel, dacă după cele 6 luni situația nu se remediază, victima poate solicita alt ordin în baza noilor probe.

Lucrurile încep să se simplifice, încet-încet, atât cât ne permite sistemul și legislația, însă cel mai bun sfat pentru persoanele care se află, din păcate, în astfel de situații este să ceară ajutorul.  Soluții există și întotdeauna se poate face ceva pentru remediere.

Dacă ești victima violenței domestice, Asociația ANAIS te poate ajuta: http://www.asociatia-anais.ro/

Surse foto: https://pixabay.com/ro/copil-persoan%C4%83-care-con%C5%A3in-abuz-334309/

http://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2015/11/violenta-femei01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *