Lipsa soluţiilor viabile în „criza europeană a migraţiei”

0 0
Read Time:4 Minute, 13 Second

Aricol scris de Flaura Maler

Uniunea Europeană, ca idee şi concept de uniune teritorială şi economică, a adus multe lucruri bune populaţiei simple europene. Uşurinţa de a călători fără vize, existenţa monedei unice, posibilitatea de a-ţi găsi un loc de muncă oriunde în Europa a facilitat extrem de multe lucruri bune pentru oricare cetăţean de rând. Sunt beneficii de care atât românii, cât şi cetăţenii altor ţări s-au bucurat chiar dacă nu întotdeauna au fost recunoscători acestor noi libertăţi.

map-of-the-world-1005416_1280Bineînţeles că orice lucru bun atrage după sine şi altele mai puţin bune cum ar fi creşterea nejustificată a impozitelor pentru a susţine structuri europene deseori nejustificate, creşterea numărului de „mâncători” din banul public respectiv a parlamentariilor europeni, creşterea discrepanţelor economice dintre cei puternici şi cei mai mici de unde şi decăderea anumitor economii, creşterea siguranţei în interiorul graniţelor Uniunii Europene din cauza aşa-zisei migraţii legale.

Ce se întâmplă acum ? Traian Băsescu a spus la Sibiu că „Avem o CRIZĂ a migraţiei ILEGALE. Este SCĂPATĂ de sub CONTROL şi fără soluţie” (Sursă: http://www.evz.ro/traian-băsescu-la-sibiu-avem-o-criză-a-migraţiei-ilegale-scăpată-de-sub-control-şi-fără-soluţie.html). În primul rând aş spune că întotdeauna există o soluţie la orice problemă. Diferenţa este dacă soluţia găsită ar putea conveni tuturor statelor europene sau nu şi dacă acestea ar putea fi de comun de acord cu soluţia găsită.

Dl. Băsescu vorbeşte mult. Niciodată nu s-a aflat însă în acea categorie de lideri care sunt capabili să propună soluţii şi să le aplice.

Care este criza? O mână de cetăţeni belgieni nemulţumiţi, de religie musulmană , au decis că ar fi o idee bună să omoare cetăţeni nevinovați. Aceşti cetăţeni poate s-au folosit mai mult sau mai puţin de criza migraţiei, dar ei rămân într-un final cetăţeni belgieni crescuţi, născuţi, educaţi în Belgia. Am putea noi ceilalţi arunca piatra în ograda sistemului belgian incapabil să-i educe şi să aibă grijă de ei? Eu aş spune că da. La fel poate cum în ograda României s-a aruncat cu piatra atunci când nu a ştiut să aibă grijă de proprii cetăţeni rromi. Ceea ce este adevărat.

Care a fost soluţia? În epoca în care s-au inventat cele mai extraordinare aplicaţii pe telefoane mobile, drone şi roboţi, unica soluţie a fost construirea de garduri. La fel ca acum 300 de ani când se construiau cetăţi de apărare!

Cetăţenii sirieni sunt oameni nevinovaţi care dintr-un motiv simplu indifferent de religia căreia îi aparţin doar doresc să fugă din calea războiului. De cele mai multe ori reacţiile românilor din România au fost disproporţionate. Nimeni nu şi-ar fi dorit să vadă picior de sirian în ţară chiar ştiind că mai mult de 4.000.000 de românii trăiesc în alte ţări, de adopţie, inclusiv în afara graniţelor europene, adică în ţări musulmane. Nici măcar aşa-zisa cea mai ospitalieră şi creştină ţară din Europa nu a vrut să primească un om chinuit de războiul de la el din ţară, dar la rândul lor românii doresc să se simtă bine primiţi şi recunoscuţi şi importanţi în existenţa oricărei ţări pe care o vizitează. Mulţi ar spune că nu putem să comparăm un om crescut în religia ortodoxă cu unul educat în islam. Mulţi ar spune că rromii nu pot fi educaţi. Cine are dreptate?

man-1002633_1280Ce se întâmpla înainte de Uniunea Europeană? Românii erau controlaţi şi nu le era permisă rezidenţa în alte ţări din motive economice. Altor refugiaţi de război din alte ţări li s-a permis accesul în azilurile de refugiaţi din Europa. Şi atunci, mii de refugiaţi din Africa traversau cu bărcile până în Italia sau Spania de unde căutau azil în ţara în care se obţinea mai uşor.

Ce se întâmplă acum? Acum numărul refugiaților este, într-adevăr, mult mai mare. Uşurinţa cu care au pătruns primii refugiaţi în Europa probabil e de condamnat, dar totuşi asta nu înseamnă nici că suntem cotropiţi… şi nici că nu mai există soluţii.

Una din soluţii este simplă. Mai puţini bani alocaţi pentru aşa-zişii „mâncători” de bani publici, mai mulţi bani investiţi în educaţie şi în crearea de reale oportunităţi de muncă cu oferte salariale pe măsură.

Ce înseamnă educaţie? Inclusiv educaţia religioasă este un tip nou de educaţie. De ce să nu explicăm copiilor cum au apărut religiile şi ce presupun acestea. De ce oamenii continuă şi în ziua de azi să se înghesuie să sărute oase sau să se acopere din cap până în picioare cu o îmbrăcăminte incomodă. Suntem cu adevărat liberi? Sau suntem oprimaţi de propriile noastre temeri şi frici?

Ce aşteptăm de la clasa politică a României? Să ni se spună că nu sunt soluţii?

Eu cred că atunci când ne alegem conducătorii întotdeauna sperăm că aceştia vor fi capabili să vină cu soluţii reale şi nu numai atât… cu forţă politică şi de conducere, să convingă de necesitatea lor şi să le aplice.

Deci probabil avem o criză de lideri politici puternici, cu soluţii viabile, și nu o criză a migranților!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Lipsa soluţiilor viabile în „criza europeană a migraţiei”

  1. Ce se intampla acum in Europa, legat de ‘criza refugiatilor’ este intradevar rezultatul crizei liderilor politici. Dar nu in Europa. Apart from Germany. In USA. Si nu acum, mai inapoi in timp. Diversitatea la varf la Casa Alba a produs efecte care acum sunt de necontrolat. Azi presedintele american santajeaza cetatenii britanici cu embargo economic in cazul in care vor vota liber in Iunie. Not long ago the arab nations received the oportunity to be free. When USA stopped to be the global police the muslims started to rule Europe.There are not a bunch of Belgians muslims disturbing Europe, it is the oportunity taken to prove that democracy can be easy replaced with anarchy if and when the leaders failed to protect the people. Guantanamo is closed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *