Text scris de Alice Petrescu
În duminica de Florii, 24 aprilie anul acesta, creștinii ortodocși prăznuiesc Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele, amintind de intrarea lui Iisus în Ierusalim.
Sâmbăta din ajunul Floriilor poartă numele de Sâmbătă lui Lazăr. În această zi, Iisus l-a înviat pe Lazăr din Betania, la patru zile de la moarte. După această minune, oamenii l-au proclamat pe Mântuitor, rege spiritual al iudeilor și l-au întâmpinat cu ramuri de fenicul.
În ziua de Florii, creștinii merg la biserică în amintirea intrării lui Iisus în Ierusalim și aduc crenguțe de salcie. După modelul mulțimii din cetatea Ierusalimului, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârșirea Sfintei Liturghii să se sfințească ramurile de salcie aduse de credincioși. Slujitorii bisericii citesc rugăciuni de sfințire a salciei, ținând în mâini ramuri înmugurite cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinței vieții asupra morții. Cu aceste ramuri sfințite oamenii își împodobesc icoanele și le păstrează peste an, pentru a se bucura de sănătate și prosperitate. Un alt obicei este acela de a pune crenguțe de salcie pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. De asemenea, se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi în prima zi de Paște. Cei care intenționează să se împărtășească au mari șanse să li se împlinească toate dorințele. În această specială zi își sărbătoresc onomastica toți cei care la botez au primit nume de flori: Florin, Camelia, Delia, Viorel și altele. În unele regiuni, copiii colindă din casă în casă cu crenguțe de salcie sfințite la biserică. Ei primesc ca răsplată ouă albe nefierte și dulciuri.
Credincioșii sărbătoresc Floriile cu bucurie, dar și cu smerenie, pentru că zilele ce urmează în Săptămâna Mare sunt triste.
Duminica Sfântă a intrării Domnului în Ierusalim marchează începutul patimilor lui Iisus, ce simbolizează durerea și chinurile pe care Mântuitorul nostru le-a îndurat, pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.
În seara de Florii încep slujbele deniilor, care vor continua în Săptămână Mare. Deniile sunt slujbe de dimineață, ținute seara. Ele aduc lumina dimineții în întunericul serii și au scopul de a-l pregăti pe creștin să treacă cu înțelepciune, de la întunericul păcatului, la lumina credinței.