Articol scris de Sorin Cheval
Nu știu cum era în alte capitale, dar la începutului anilor 1990 la Chișinău telefoanele publice erau „gratuite”. Ridicai receptorul și vorbeai, nu te interesa cine și de ce ar plăti pentru un serviciu de care ai beneficiat doar tu.
Se aude că doamna Firea o să facă transportul public gratuit pentru bucureșteni și că asta va decongestiona traficul. Ba l-am auzit și văzut deunăzi pe un șef de la RATB expunând un plan măreț, o programare a gratuității: se face mai întâi un studiu și dacă se constată că cel mai aglomerat trafic din București este între orele 7:30-8:30, gratuitatea va fi între orele 6:30-7:30, adică mai devreme, să disipăm mulțimea. Oamenii se vor repezi să plece de-acasă cu o oră mai devreme decât au nevoie, doar să nu mai dea un leu jumate pe bilet sau chiar mai puțin, dacă au abonament. Prin urmare, transportul public va deveni o plăcere căutată cu ardoare de bucureșteni, invidia va cuprinde celelalte metropole ale continentului, iar faima primei primărițe a Bucureștiului va crește până la ceruri. Eu am văzut de curând un frumos videoclip în care doamna Firea se întreabă, la început filosofic, dar și cu multă și senină veselie, oare ce-i pe primul loc în viață și cu ce s-a ales în viață, după care își răspunde singură că s-a ales cu ce-a mâncat, cu ce-a băut și cu ce a strâns în „brațăăăă”. Nu ne zice în acest cântecel care a fost prețul plătit, dar tare nu prea-mi vine să cred c-a fost gratis, nici ce-a mâncat, nici ce-a băut, pentru simplul motiv că nimic nu e gratis pe lume. Sau dacă e gratis, e prost, e vorbă prea cunoscută.
Doamna Firea spune că s-au realizat calcule și e perfect fezabil, se poate face transportul public gratis. Totuși, este evident, cineva va plăti combustibilul, șoferii, uzura, asigurările. Ghici, cetățeni bucureșteni, cine? PMB? Păi, fondurile PMB nu sunt de la noi, de la cetățeni? Adică, vine cam așa: noi vărsăm taxe și impozite la primărie, primăria le ia și le dă RATB-ului care ne pune la dispoziție „gratuit” (adică pe banii colectați de la noi, de fapt) parcul auto. Iar doamna Firea va putea să se aleagă „din viață” cu ce-a mâncat, ce-a băut și cu o prosteală-n față, pentru toți cei care se lasă prostiți.
Mai sunt pe lume orașe unde transportul public este gratuit (Atena, de exemplu). Totuși, costul unei călătorii cu transportul public în capitalele europene este mai mare de un euro și în general se merge mai bine, mult mai bine sau infinit mai bine decât la București, unde costul unei călătorii este 0.3 euro. Știu, salariile sunt diferite. Dar n-ar fi mai simplu să ne gândim cum să facem lucrurile să meargă mai bine în loc să ne gândim cum să le facem să pară gratuite?
Sursa foto: http://storage05transcoder.rcs-rds.ro/storage/2016/06/08/611186_611186_8_06ratbfirea.mp4.snapshot.1.jpg