Cozi în diaspora la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

UPDATE (ora 18:10): Igor Dodon și Maia Sandu se vor lupta pentru funția de președinte, pe 13 noiembrie, în turul doi al alegerilor. După ce aproape toate voturile au fost numărate clasamentul este clar. Candidatul PSRM, Igor Dodon a câștigat primul tur cu puțin peste 48 % și este urmat de candidatul PAS Maia Sandu, care a obținut încrederea a peste 38 % dintre alegători. La mare distanță s-au clasat Dumitru Ciubașenco pe locul trei, apoi Iurie leancă și Mihai Ghimpu.

Deși participarea la secțiile de votare în străinătate a fost în scădere în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în raport cu cele parlamentare de acum doi ani, la destule secții s-au format cozi.

Chiar dacă pe pagina Comisiei Electorale Centrale rezultatele complete ale alegerilor de la cele 100 de secții de votare din străinătate se lasă așteptate, relatările de presă vorbesc de o participare masivă la vot în marile orașe din Occident: Berlin, Frankfurt, Paris, Roma, Londra, în unele orașe din Rusia și bineînțeles în România.

Rezultatele parțiale indică scoruri zdrobitoare în favoarea candidatei opoziției pro-occidentale, Maia Sandu, la vest de Moldova și nete în favoarea candidatului pro-moscovit, Igor Dodon, în Federația Rusă, unde se află o importantă comunitate de cetățeni ai Republicii Moldova.

Per total Diasporă Sandu a obținut peste 70%, în timp ce Dodon are circa 13%.

În Regatul Unit au fost deschise doar trei secții de votare, la Londra și una la Manchester, deși din datele Oficiului Național de Statistică în această țară se aflau în 2015 circa 11000 de persoane, aproape jumătate în capitală.

La Stratford în estul Londrei, unde este și o mare concentrare de cetățeni ai României (destui dintre ei moldoveni cu dublă cetățenie), la primăria veche s-a format o coadă de câteva sute de alegători care erau dornici să-și exrcite dreptul de vot.

Un contrast izbitor cu alegerile parlamentare din noiembrie 2014 când cozile au fost practic inexistente. Potrivit unor relatări pe Facebook 90% dintre cei prezenți la urne la Londra ar fi votat-o pe Maia Sandu.

Maia Sandu plebiscitată

Votanții intervievați de RFI nu au fost dispuși să dezvăluie pentru cine au votat, dar era clar din afirmații ca „Am votat pentru actualii pro-europeni„, „Pentru vectorul pro-european„, „Mai degrabă pentru un candidat pro-european, dacă tot sunt aici” – că voturile moldovenilor din Londra au mers cu precădere către Sandu.

votare_stratford_0

Votanții și-au exprimat speranța că președintele nou ales va putea să scoată țara din impasul actual. Dar cum poate face asta dacă prerogativele șefului statului sunt mai degrabă limitate?

Sperăm ca în situația în care va câștiga cel care pe care noi l-am votat să aibă loc schimbări în structura Parlamentului și de asemenea să fie sporite atribuțiile președintelui, ca să aibă un cuvânt de spus„, spune un bărbat proaspăt ieșit de la votare.

Președintele poate influența cumva ideile oamenilor, precum și vectorul către care ne îndreptăm, spre est sau spre vest„, spune alt votant.

Dar dacă totuși va câștiga un candidat pro-Rusia, în speță Dodon, ce se va întâmpla?

Sperăm foarte mult să nu se întâmple acest lucru, dar într-o asemenea eventualitate sper ca lumea să lupte în continuare„, a spus un alt alegător.

Votanții din străinătate sunt în mod clar în marea lor majoritate sprijinitori ai Maiei Sandu, dar ei nu reprezintă decât maximum 4 – 5% din totalul celor care au votat.

Ca reprezentanta curentului pro-european să aibă o șansă de a recupera în turul al doilea handicapul de aproape 10% față de candidatul pro-Rusia, ea va trebui să beneficieze de o participare sporită la vot, nu doar în Diasporă, ci și în interiorul țării, după modelul României din 2014.

sursa: www.rfi.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Cozi în diaspora la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *