Drepturile cetățenilor români care lucrează în străinătate sunt protejate prin lege

0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate a fost adoptat cu amendamentele Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Actul normativ care va proteja drepturile cetățenilor români care lucrează peste hotare și care, totodată, va îmbunătăți gestionarea pieței private din domeniul medierii forței de muncă în străinătate a trecut de votul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Noua lege definește termenul de agent de plasare a forței de muncă, precum și aria clară de activitate a acestuia și specifică documentele necesare înregistrării agenților la inspectoratele teritoriale de muncă. De asemenea, se interzice perceperea de la solicitanții locurilor de muncă a tarifelor de mediere, comisioane, garanții sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport.

Această lege limitează abuzurile în domeniul recrutării și plasării forței de muncă în străinătate care, din păcate, sunt foarte numeroase. Astfel, românii care apelau la acest tip de servicii din partea agenților de plasare a forței de muncă puteau deveni cu ușurință victime ale acestui gen de practici. Situațiile în care agenția de plasare a forței de muncă obținea un tarif de mediere atât de la solicitantul din țară, cât și de la angajatorul străin sau percepea tarife pentru înscrierea solicitanților în baza lor de date fără a le găsi efectiv un loc de muncă, precum și multe alte comisioane sau tarife nejustificate sunt doar câteva argumente ce reliefează oportunitatea unei astfel de legi.

Cu toate că pare trist, situația existentă zugrăvește o realitate cel puțin amară și anume aceea că românii din diaspora se bucurau de mai mult respect și grijă din partea țării adoptive decât din partea României. Odată cu adoptarea acestei legi, statul român demonstrează că îi respectă și ajută cu adevărat pe aceia dintre noi care au ales să trăiască, cel puțin pentru moment, în alte țări.

Existența unor instrumente de control adecvate pentru prevenirea și limitarea cazurilor de evaziune fiscală, trafic de persoane sau înșelăciune este necesară atât pentru siguranța persoanelor care doresc să muncească sau muncesc în străinătate, cât și pentru sporirea credibilității agenților de plasare a forței de muncă, așadar toată lumea (cinstită) are de câștigat. Cetățenii români care lucrează peste hotare au nevoie de protecție adecvată realităților economice și sociale, iar această responsabilitate revine statului, prin elaborarea politicilor în domeniul fenomenului migrației.

Faptul că diaspora nu mai trebuie privită ca o simplă anexă a poporului român sau ca un bazin electoral util pentru cariera unor politicieni nu este doar o simplă lozincă, iar votul dat în Parlament vine ca o confirmare.

Chiar dacă este numai un început, consider că semnalul dat la nivelul legislativului va fi continuat prin alte reglementări și proiecte concrete menite să readucă statutul diasporei la cel firesc, adică acela de componentă egală în drepturi, obligații și respect cu românii din țară.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Drepturile cetățenilor români care lucrează în străinătate sunt protejate prin lege

  1. Bună seara,Numele meu este Iagaru Tiberius și în data de 06.09.2015 am avut un accident de munca în Germania iar de atunci mi sa dat doar banii de dureri pana în data de 01.04.2017 spunând ca o sa mi se facă pensie de handicap din cauza călcâiului care a rămas tija în picior pentru totdeauna și mana nu va mai fi niciodată dreaptă.Am fost în luna iulie la comisie pentru a mi se face pensie dar pana în prezent nu am primit nici-un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *