News Diaspora lovește în politicienii nesimțiți cu încă o exclusivitate!
Parlamentul a adoptat mult așteptata Lege a prevenirii. Principalul scop al acestei legi este ca instituțiile de control să prevină producerea infracțiunilor economice și nu să aplice amenzi indiferent de situația găsită. Dincolo de faptul că aceasta este una dintre legile bune trecute în actuala legislatură, au fost unii parlamentari care s-au încăpățânat să nu o voteze.
Legea a trecut cu o largă majoritate de Camera Deputaților (for decizional în acest caz) iar PSD, PNL, ALDE, PMP, UDMR și Minoritățile și-au dat mâna pentru a o vota. Iată un semn bun, de maturitate, pentru politicienii noștri, anume acela că, la votul pe proiecte pozitive, care fac bine societății, nu mai contează afilierea politică.
Ceea ce surprinde neplăcut este faptul că, printre parlamentarii care s-au opus proiectului s-au numărat toți membrii grupului USR – partid care afișează o poziție către dreapta spectrului politic și care, teoretic, ar trebui să apere interesele antreprenorilor mai mult decât PSD de exemplu care, culmea, a inițiat proiectul.
Useriștii care au votat împotrivă sunt: Barna Dan Ilie, Benga Tudor Vlad, Botez Mihai Cătălin, Bulai Iulian, Cosma Lavinia Corina, Dan Nicușor Daniel, Dehelean Silviu, Dobrovie Matei Adrian, Drulă Cătălin, Duruș Vlad Emanuel, Ion Stelian Cristian, Lupescu Dumitru, Moșteanu Liviu Ionuț, Năsui Claudiu Iulius Gavril, Pop Tudor Rareș, Popescu Nicolae Daniel, Prună Cristina Mădălina, Rădulescu Dan Răzvan, Rodeanu Bogdan Ionel, Seidler Cristian Gabriel, Stanciu Viziteu Lucian Daniel, Ungureanu Emanuel Dumitru, Vlad Sergiu Cosmin și Zainea Cornel.
Celor 24 de useriști li s-au adăugat și doi deputați neafiliați, rătăcitori prin Parlamentul României și anume Dohotaru Adrian Octavian, respectiv Bîzgan Gayral Oana Mioara.
News Diaspora îi îndeamnă pe toți cititorii săi să ia legătura, folosind paginile publice ale rețelelor de socializare, cu deputații sus-numiți și să le ceară acestora explicații, deoarece evidența demonstrează că nici unul dintre aceștia nu s-a consultat cu cei care i-au făcut parlamentari (adică dumneavoastră) în privința votului acordat. De asemenea, considerăm că lidrii USR trebuie să iasă public și să ofere explicații referitoare la motivele care au stat în spatele deciziei politice de a-și constrânge parlamentarii să voteze împotrivă.
Ce este Legea prevenirii și de ce avem nevoie de ea:
Legea prevenirii a fost inițiată de către Guvern și are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind instituirea unor instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii.
Astfel, autorităţile sau instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.
Potrivit prevederilor adoptate, toate autorităţile, instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor vor avea obligaţia ca, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor.
Aceste autorităţi cu atribuţii de control vor avea obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte şi unitare a prevederilor legale, urmând să afişeze pe site-urile proprii speţele cu frecvenţă ridicată şi soluţiile de îndrumare în aceste cazuri.
De asemenea, autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii de coordonare la nivel naţional a domeniului mediului de afaceri va avea obligaţia ca, în termen de şase luni, să creeze un portal dedicat informării.
În cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situaţie, nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.
În situaţia în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligaţiilor legale conform măsurilor de remediere stabilite, în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, prin care se constată săvârşirea de contravenţii şi se aplică sancţiunea/ sancţiunile contravenţionale, altele decât avertisment, cu respectarea legislaţiei care stabileşte şi sancţionează contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale.
Legea prevenirii crează cadrul necesar inclusiv pentru mulți români din diaspora să se întorarcă acasă și să investească în afaceri în România.