Diaspora reprezintă o prioritate și în acest an pentru politicile elaborate de către coaliția de guvernare.
Astfel, conform Programului de Guvernare 2018 – 2020, capitolul dedicat românilor de pretutindeni a primit actualizări atât în sfera liniilor strategice, cât și în ceea ce privește Centenarul.
În continuare , principalele obiective ale Programului de Guvernare sunt respectarea drepturilor persoanelor care aparțin comunităților minorităților românești din statele din vecinătate, afirmarea identității culturale lingvistice și spirituale românești, tratamentul egal și nediscriminatoriu, garantarea exercitării complete a cetățeniei europene, eliminarea restricțiilor de pe piața muncii și nu în ultimul rând situația familiilor rămase în țară.
Aplicarea politicilor destinate românilor de pretutindeni se va face în noul cadru legislativ oferit de actualizarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora. Modificările au vizat în principal o mai mare accesibilitate la fondurile nerambursabile oferite de statul român pentru cetățenii români de pretutindeni și o mai bună adaptare a politicilor publice la prioritățile tematice și geografice în domeniu.
Între măsurile concrete pe care Guvernul României le desfășoară, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni cu scopul sprijinirii diasporei se numără înființarea a cinci noi centre culturale ale românilor de pretutindeni, organizarea și susținerea activității curente a bibliotecilor românești, organizarea de cursuri de limbă, cultură și civilizație română în centre universitare și școli din țări cu comunități românești dezvoltarea și modernizarea rețelei de școli, grădinițe biblioteci și centre culturale în țările cu comunități românești, organizarea de tabere și școli de vară dedicate elevilor și tinerilor români din străinătate, sprijinirea parteneriatelor între mass-media din țară și mass-media din străinătate sau susținerea proiectelor și programelor de cunoaștere a drepturilor pe care românii le au în țările de domiciliu sau reședință.
Un obiectiv ce va beneficia de sprijinul Guvernului va fi „Centenarul 2018” care va fi abordat prin prisma păstrării și promovării ideii de apartenență la românitate, promovarea imaginii României și educația tinerei generației în spiritul respectului față de valorile românești.
În acest sens, va fi creat Fondul Centenar 2018, pentru sprijinirea inițiativelor locale de celebrare a centenarului, va fi inițiat proiectul „Campioni Români în Diaspora”, se va organiza programul „Centenar prin Înfrățiri” și va fi inițiat proiectul „100 pentru Centenar”, care urmărește premierea și promovarea personalităților romanești din afara granițelor.
Nu în ultimul rând, Guvernul va sprijini comunitățile românești în așa fel încât să se asigure de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și nediscriminarea lor de către administrațiile țărilor în care trăiesc. Numărul consulatelor va crește în funcție de solicitările și de condițiile existente, iar Grupul de acțiune interdepartamental, care evaluează și propune măsuri în cazurile de abuzuri semnalate la adresa cetățenilor români din străinătate va avea un rol foarte important.
După ce ani la rândul, PSD a fost blamat și etichetat drept partid care disprețuiește românii din diaspora acum social-democrații răspund prin măsuri concrete.