În anul Centenarului, 10 județe din România se vor înfrăți cu 10 raioane din Republica Moldova

0 0
Read Time:4 Minute, 50 Second

 

Într-un interviu acordat „Unimedia” basarabeanul Veaceslav Șaramet, secretar de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a anunțat că instituția a reușit să aloce 3,4 milioane de Euro.

Atunci când a fost întrebat despre activitatea Ministerului până în prezent, acesta a afirmat că este prima dată când există un Minister pentru Românii de Pretutindeni și că însuși acest pas este foarte important, iar diferența între un minister și un departament este că ministerul are resurse mai mari, are inițiativă legislativă, putere de decizie, cu un ministru care să facă presiuni pentru anumite cauze. Că și realizări, legislația s-a modificat în ceea ce privește românii de pretutindeni, legile fiind din 2006-2007, aduse la o realitate actuală pentru că numărul românilor plecați în 2007 diferă de cel din 2017. În același timp, Ordonanța de Urgență a Guvernului cu bursele oferite pentru elevii din Ucraina a fost posibilă, și datorită faptului că MPRP a fost un minister plin . Un alt lucru important este că bugetul pe proiecte a avut o eficiență de 98 la sută, până acum fiind de 60%. Adică există un buget pentru finanțarea asociațiilor din toată lumea și nu se cheltuia mai mult de 60%, MPRP reușind performanța de a-l face de 98 la sută, astfel, existând un minister separat cu departamentele și direcțiile separate.

„Mai mult decât atât, dacă vorbim despre Republica Moldova, să ai un secretat de stat care-i născut la Chișînău, în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, e iarăși un mesaj foarte important dat nu doar prin vorbe, dar și prin fapte, existând și o suținere în această direcție.” a afirmat acesta

 

 

Deoarece anul acesta bugetul este dublu față de anul trecut, bugetul pe proiecte e de 15,2 milioane de roni, adică circa 3,4 milioane de euro. Pe lângă pilonii clasici de finanțare precum educație, cultură, spiritualitate, societate civilă și mass-media, MPRP a  înființat un pilon separat – Centenar 2018 – astfel că asociațiile care vor să desfășoare o activitate în anul Centenarului, să poată să aplice pe această filieră. Deasmenea, ghidul a fost simplificat de la 50 de pagini, cât avea anul trecut, la 8 pagini, așa fiind mai simplu și pentru candidați să aplice și, respectiv, să primească bani de la Guvernul României și să fie susținuți de Guvern.

Veaceslav Șaramet a declarat că în anul Centenarului, 10 județe din România se vor înfrăți cu 10 raioane din Republica Moldova și că la 18 octombrie 2017 s-a aprobat prin ședință de Guvern un memorandum în care s-a lansat și desfășurat o campanie care se numește „Centenar prin înfrățiri”. Iar în acest an MPRP își propune să înfrățeasca cât mai multe județe și localități din România cu unități administrativ teritoriale similare din toată lumea unde există comunități de români. Că primă etapă s-au luat 10 județe din România pentru a le  înfrății cu cel puțîn 10 raioane din Republica Moldova, iar proiectu se află în etapă la care deja s-au identificat perechile, unele județe au luat chiar câte două raioane, și urmează să aibă loc un eveniment festiv  pentru a  felicita și să mulțumi acestor oameni care se implică și au o deschidere mare în această campanie. Astfel,  prin înfrățiri se pot naște nu doar proiecte culturale, educaționale, de schimb de experință, ci și proiecte economice.

Un exemplu clar în această direcție este și județul Dâmbovița cu Ialoveni, o înfrățire care s-a născut acum doi ani. O înfrățire care, încet, încet, a dat naștere unor lucruri concrete: Anul trecut în satul Ruseștii Noi, r. Ialoveni, a fost inaugurată o grădiniță construită de la zero pe bani din județul Dâmbovița, mai exact 200 de mii de euro. Acei copii care făceau zilnic 40 de km pentru a merge la grădiniță și înapoi, acum au o grădiniță nouă chiar în localitatea lor. Tot anul trecut a fost reparat și acoperișul școlii din Ștefan Vodă. În acest an MPRP își propune să aibă cel puțîn 10 astfel de proiecte concrete, că oamenii să simtă ajutorul care vine din partea României.

Veaceslav Șaramet a purtat discuții cu președinții din județe așa că există susținere din partea Guvernului și s-au oferit o sută de microbuze, acum încă 96 de microbuze, 20 de milioane pentru grădinițe, SMURD a trecut Prutul, un milion de euro pentru Muzeul Național de Artă din Chișînău, un milion de euro pentru Teatrul din Cahul, Sala cu Orgă, chestiuni care se fac la nivel de Guvern, iar oamenii conștientizează că sunt importante măsurile la nivel de Guvern, dar sunt foarte importante și măsurile la nivel de autorități locale.

Secretarul de stat  spune că trebuie să susținem românii noștri de pretutindeni, oriunde s-ar află, iar o perspectiva de viitor acesta spune MPRP își  propune să reîntoarca românii în țară pentru că sunt foarte mulți români plecați în afară pentru a căuta oportunități, inclusiv din Republica Moldova, cetățeni care și-au redobândit cetățenia română și pleacă în Vest, și că există o reală nevoie de forță de muncă și în țară, atunci, împreună cu alte ministere de resort, precum Ministerul Muncii, Ministerul de Externe și Ministerul Afacerilor Interne, instituția se gândește la  o strategie prin care să  ofere mai multe oportunități românilor pentru că aceștia să se reîntoarcă. România se află deja la 11 ani de la integrarea în Uniunea Europeană și există nu doar copii care au plecat împreună cu părinții, dar și copii români care s-au născut în străînătate. Anul trecut Ministerul s-a concentrat pe partea de educație și face în continuare asta, fiindcă viitorul îl constituie inclusiv copii din străînătate.

Totodată, Veaceslav Șaramet  a vorbit și despre creșterea economică a anului trecut de 8 la sută din toată Uniunea Europeană subliniind faptul că se merge într-o direcție bună încurajând apropierea de Republica Moldova.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *