Subsecretarul de stat Victor Ionescu, demniar în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a întreprins o vizită de lucru în Irlanda.
Discuțiile purtate cu autoritățile diplomatice române din Insulă, dar și cu reprezentanții comunităților românești de acolo (tot mai numeroase, odată cu iminența Brexit) au vizat modalităţile de îmbunătăţire a cadrului legislativ al votului în diaspora şi dificultăţile întâlnite în organizarea alegerilor la ultimul scrutin.
Potrivit Agerpres, subsecretarul de stat le-a vorbit celor prezenţi la dezbateri despre înfiinţarea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea unui cod electoral în diaspora, urmând ca propunerile discutate în cadrul dezbaterii să fie transmise mai departe factorilor de decizie. De asemenea, s-a mai vorbit şi despre drepturile, libertăţile şi responsabilităţile românilor în calitate de cetăţeni europeni.
În continuarea vizitei, demnitarul a avut întâlniri cu și cu Anne Norton, director adjunct în cadrul Departamentului pentru Afaceri Externe, cu E.S. Paul McGarry, viitorul ambasador al Irlandei la Bucureşti, precum şi cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Irlanda.
În cadrul discuţiilor cu oficialii irlandezi, demnitarul român a făcut referire la evenimentele organizate de MRP în parteneriat cu MAE, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Partea irlandeză şi-a exprimat din nou aprecierea faţă de faptul că România este primul stat membru al Uniunii Europene care a adus la masa discuţiilor politicile pentru diaspora.
De asemenea, alături de reprezentanții mediului asociativ românesc, s-a discutat stadiul implementării proiectelor finanţate cu fonduri nerambursabile de către MRP în Irlanda. De asemenea, Victor Ionescu a prezentat proiectele ministerului în anul 2019, subliniind în acelaşi timp, deschiderea MRP în consolidarea coeziunii mediului asociativ românesc de pretutindeni.