Gheorghe Cârciu – Voi avea ca punct de reper realitatea obiectivă potrivit căreia „DIASPORA ESTE ROMÂNIA”

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Realizatorul și moderatorul emisiunii Realitatea în Politică, Titi Sultan de la postul național de televiziune Kapital TV, i-a avut ca invitați pe GHEORGHE- FLORIN CÂRCIU – Secretar de stat DRP și AURELIAN MIHAI – fost deputat în Parlamentul României. Întrebat fiind care sunt prioritățile sale în acest mandat, GHEORGHE CÂRCIU a spus că situația României, din punct de vedere al numărului cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-a schimbat substanțial în ultimii ani în contextul globalizării, a creșterii mobilității la nivel mondial, urmare a mai multor valuri de migrație.
Astfel, în prezent, pe lângă comunitățile istorice de români din jurul granițelor, secretarul de stat a menționat că sunt peste 5 milioane de cetățeni români în străinătate, această cifră reprezentând peste 25 % din numărul total de cetățeni ai României.
 ̎Din această perspectivă, DRP va contribui la prezervarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a acestora și se va consolida ca partener de încredere cu scopul de a crea un viitor în care românii să se simtă în siguranță, să aibă parte de libertate, oriunde s-ar afla.  
Ne referim și la un viitor în care copiii de a doua sau a treia generație de români în afara granițelor, inclusiv la Milano, Londra, Madrid, Bruxelles, Paris, etc. să aibă parte de diverse oportunități de a reveni acasă, în România.
Angajamentului statului român în ceea ce privește sprijinul acordat diasporei este necesar să le faciliteze acestora drepturi depline și acces la servicii administrative digitale, moderne precum și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură. Realizarea unui nou sistem de guvernanță, o reprezentare adecvată și o administrație în linie cu realitatea globală ar trebui să devină o prioritate de guvernare.
Voi avea ca punct de reper realitatea obiectivă potrivit căreia DIASPORA ESTE ROMÂNIA și, în concordanță cu acest aspect esențial al definirii și promovării identității naționale, să aplic principiul non-discriminării prin politici eficiente, gândite și corelate în interesul celor din străinătate, pornind de la considerentul că interesul lor este sinonim cu cel al României.
Am trăit o lungă perioadă de timp în Franța și am avut, așadar, posibilitatea să identific principalii piloni pe care ar trebui să se bazeze sprijinul acordat românilor din afara frontierelor țării. ̎

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *