Sâmbătă, 05 martie 2022, a avut loc loc cea de-a VI-a ediție a evenimentului Pentru tine mamă dragă!-Mărțișor de la Atena.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Interculturală Româno- Elenă Dacia în colaborare cu Biroul Diaspora din cadrul Primăriei Municipiului Iași, Școala de Limba română, Cultură și Civilizație Dacia din Atena, Biblioteca Județeană Gh. Asachi din Iași, Centrul pentru Cultură și Arte Piatra-Neamț și Asociația ART-Meșteșugurile Prutului Iași.
Spectacolul a fost deschis de către domnul Radu Cosma, director, Directia Proiecte pentru Diaspora și Comunități Istorice la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni – Secretariatul General al Guvernului care ne-a transmis felicitări , mesaje de susținere din partea instituției și a încurajat depunerea de proiecte . A urat un sincer La mulți ani tuturor femeilor!, precum și un mesaj de pace, în contextul situației actuale din Ucraina.
Din partea Ambasadei României în Republica Elenă, doamna Mioara Pituț, ne-a transmis toată susținerea și mesaje de apreciere pentru copii, părinți și a felicitat asociația pentru păstrarea și promovarea românismului în Republica Elenă.
Dna Adina Stoleru, Șef Birou Diaspora din cadrul Primăriei Municipiului Iași a prezentat cu un mesaj de primăvară adresat românilor din diaspora și a felicitat organizarea evenimentului precum și colaborarea de excepție.
În continuare, dna Carmen Gherca – președintele ANCAAR filiala Iași (Asociația Națională a Copiilor și Adulților cu Autism din România) a prezentat mărțișoare realizate de către copiii și tinerii cu autism din Iași.
Dna Elena Zanet, bibliograf info-documentarist la Serviciul de Programe, Proiecte Culturale ne-a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorii mărțișorului din partea Bibliotecii Județene Gh. Asachi din Iași.
De pe meleguri moldovenești, doamna Silvia Cozmâncă- președintele Asociației Art Meșteșugurile Prutului a prezentat tradiția mărțișorului din zona Moldovei și a făcut o demonstrație de confecționare de mărțișoare tradiționale.
De la Humulești, dna Ionela Lungu, meșter popular , profesor în cadrul Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare din Piatra Neamț, ne- a vorbit și ne-a prezentat mărțișoare tradiționale confecționate din lut, direct din atelierul de creație.
Din Pitești, domnul profesor Florin Zamfir, de la Școala Gimnazială Ion Minulescu din Pitești ne-a transmis mesaje de susținere, de felicitări, iar elevii și profesorii au prezentat materialul Din suflet, pentru tine, mamă!
În cea de a doua parte a evenimentului au intrat în scenă elevii Școlii de Limba Română, Cultură și Civilizație Dacia , care au prezentat un deosebit program artistic compus din cântece și poezii pentru mama. Elevul Ștefan Bujor a interpretat cântecele Măicuța, Mulțumesc, iubită mamă!, Cântec pentru mama, iar eleva Carla Cotoc, acompaniată de către prof. Marios Pavlos Ioannides, a interpretat cântece pentru această sărbătoare dedicată mamei.
Ansamblul Folcloric Dacia din Atena a prezentat un frumos dans popular românesc.
La sfârșitul evenimentului, toți elevii prezenți la serbare au fost premiați pentru participarea la cele două concursuri de testare a cunoștințelor generale Micii Olimpici și Amintiri din Copilărie, au primit mărțișoare din lemn oferite de către Editura Star Kids, precum și felicitări și mărțișoare oferite de către elevii școlilor partenere din România din cadrul proiectului Și noi suntem alături de ei pe care îl desfășurăm pe parcursul anului școlar 2021-2022.
Menționăm că acest eveniment, datorită pandemiei Covid 19, s-a desfășurat fizic, cu elevii Școlii Dacia din Atena și Online cu invitații de seamă, elevii Școlii Dacia care participă la cursurile online. Iar pentru că acest eveniment a fost dedicat mamelor, acestea au vizionat evenimentul online, pe Zoom.
Mulțumim mult tuturor partenerilor noștri, invitaților de seamă, care ne-au onorat cu prezența și felicităm elevii noștri dragi pentru prestația deosebită și în cadrul acestei ediții.!
Mulțumim domnului Denis Lupu pentru coordonarea sunetului!
De asemenea, felicităm părinții pentru încrederea acordată Școlii de Limba Română, Cultură și Civilizație Dacia din Atena!
Biroul de comunicare – Asociația Interculturală Româno- Elenă Dacia