Vizita oficială a „sultanului” Erdogan în România

0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second
Sursa: www.media.dcnews.ro/
Sursa: www.media.dcnews.ro

Programată cu ceva timp în urmă, vizita oficială de miercuri a președintelui turc Erdogan s-a dovedit a fi benefică pentru consolidarea relațiilor dintre cele două țări, șefii de stat concluzionând asupra mai multor subiecte de interes general pentru dezvoltarea legăturilor politice.

Desfășurată pe fondul atacurilor teroriste de marți, petrecute în Turcia (un magistrat turc a decedat în operațiunea poliției ce a pus capăt sechestrării sale într-un tribunal din Istanbul de către militanți înarmați ai unui grup de extremă-stânga), vizita oficială a cuprins discuții cu privire la cablul energetic România-Turcia, relația dintre vizele cetățenilor turci și diminuarea relațiilor turistice cu România și, pe ansamblu, sprijinul României acordat Turciei în vederea aderării celei din urmă la Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că l-a rugat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, să aștepte concluziile noului studiu de fezabilitate comandat pentru proiectul privind cablul energetic România-Turcia, subiectul fiind abordat în discuția de la București dintre cei doi șefi de stat. Replicând, președintele Turciei a menționat că acest proiect nu este unul nou, discuțiile vizând transferul de energie atât din România, cât și din Bulgaria: „”Noi am discutat despre transferul de energie electrică atât din România, cât și din Bulgaria. Miniștrii noștri ai energiei își continuă întâlnirea. Principiul nostru este să câștige ambele părți și, până la urmă, noi vom face pasul în sensul de a alege cea mai bună ofertă”, a afirmat Erdogan.”

Un alt subiect care a reprezentat un punct de convergență pentru interesele comune ale celor două țări a fost acela al vizelor cetățenilor turci. Președintele Turciei a afirmat miercuri că, în prezent, vizele pentru cetățenii turci împiedică dezvoltarea relațiilor turistice cu România, fiind de părere că, dacă acestea vor fi eliminate, cu siguranță și numărul turiștilor turci care vor vizita țara noastră va crește.

România se dovedește a fi o susținătoare declarată a aderării Turciei la Uniunea Europeană

„România susține Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Cred că, atât UE cât și Turcia ar avea de câștigat în toate domeniile, de la dezvoltare economică la stabilitatea regională, în urma integrării europene a Turciei”, a afirmat Iohannis, în declarația de presă comună cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, acesta din urmă mulțumind României pentru sprijinul acordat Turciei.

imageResize
Sursa: www.agerpres.ro

Pe lângă conferința de presă susținută alături de președintele Klaus Iohannis, peședintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o întrevedere și cu Premierul Victor Ponta, în cadrul căreia au fost semnate mai multe documente bilaterale precum: acorduri între guvernele celor două țări privind cooperarea în domeniul apei, în domeniul forestier și în domeniul meteorologiei și hidrologiei, Declarația privind constituirea Comisiei Mixte Economice și Comerciale între România și Republica Turcia, Memorandumul de Înțelegere între Biblioteca Națională a României și Biblioteca Națională a Turciei, dar și o altă înțelegere privind schimbul internațional de publicații.

Chiar dacă vizita oficială a președintelui Erdogan în România s-a desfășurat pe fondul tensiunii creată de atacurile teroriste din Turcia, întâlnirea dintre cei doi șefi de stat s-a dovedit a fi de bun augur pentru ambele tabere în vederea unei relaționări, cât mai bună din punct de vedere politic, a celor două state.

Vlad Borcan – Redactor-șef News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Vizita oficială a „sultanului” Erdogan în România

  1. A fost cineva din voi in Turcia? Din pdv al inucustrfrtarii si al constructiilor, noi suntem in evul mediu fata de ei. Dar las’ ca-i bine, avem noi 45 de km de autostrada de la Boc! Turcia e o tara cam de 4 ori mai mare decat a noastra, diferenta e ca acolo se merge NUMAI pe autostrada, iar despre aeroporturi, au astfel de facilitati chiar si in zonele mai putin glorioase din partea asiatica In timp ce pe noi ne preocupa yurtariile, pana una-alta vom ajunge noi vanzatori de coliva prin aeroporturile turcesti, iar nu invers!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *